Испанската полиция разби престъпна мрежа, експлоатирала украинци

Актуални новини
21:57 - 22 Януари 2023
2363
Испанската полиция разби престъпна мрежа, експлоатирала украинци

Испанската полиция разбила банда, управлявала три незаконни тютюневи фабрики, в които работели украинци, избягали от руската инвазия и държани „натъпкани“ в жилища.

Смята се, че бандата е внасяла контрабандно "големи количества" тютюн, превърнат във фалшиви цигари, които са били продавани в Испания и съседните страни, се казва в изявление на полицията.

Фабриките, разположени в северния винопроизводителен регион Ла Риоха, Севиля на юг и Валенсия на изток, са използвали "напреднали технологии" и са могли да произвеждат 540 000 кутии цигари на ден.

Полицията твърди, че групата е наела украинци, които са се преместили в Испания нелегално или са влезли в страната легално, търсейки убежище от войната. Украинците са работили дълго часове, живеели са във фабриките, „натъпкани в сглобяеми модули и без да напускат съоръженията, за да не бъдат открити“, казва се в изявлението.

Лидерите на бандата са "прали големи суми пари" и са водили "луксозен живот" в туристически курорт Марбея на Коста дел Сол.

Полицията арестува 27 души при акции в Испания като част от разследването, проведено с помощта на Европейската полицейска агенция Европол. Те също така конфискуваха 10 тона тютюневи листа и 3,5 милиона пакета цигари на обща стойност 37,5 милиона евро.