Испанската ваксина срещу Covid ще e готова до средата на годината

Новини
22:19 - 15 Януари 2022
1910
Испанската ваксина срещу Covid ще e готова до средата на годината

Испанската ваксина срещу коронавирус ще бъде готова до средата на годината, потвърди премиерът Педро Санчес. Страната се бори с шеста вълна на пандемията - ръст на заразените и смъртните случаи.

За седмица случаите на заразяване с Covid в Испания са почти милион, като общо за пандемията надхвърлиха 8 милиона. За първи път от март миналата година има над 200 починали с вируса за денонощие. Общо смъртните случаи с Covid в 47-милионната страна са над 90 хиляди.

В страната вече е достъпна четвърта доза ваксина за хората от уязвими групи. Тя се поставя пет месеца след третата, която вече могат да си сложат всички над 18 години. Над 40 милиона от испанците са имунизирани с поне една доза, а 36 процента - и с бустерна. От днес влезе в сила максимална цена от 2,94 евро на антигенния тест.

Частично облекчаване на ограниченията предприеха властите в Нидерландия. От днес отново отварят магазините за нехранителни стоки, но до 5 следобед и с ограничен капацитет. Пак очакват посетители фитнесите и фризьорските салони. Работеща в един от тях споделя:

"Най-много ми липсва социалния живот, когато сме затворени. Научих се да ценя малките неща, които приемах за даденост - да отида на заведение, да изляза с приятели. Сега знам, че трудно мога да планирам бъдещето".

До четирима души могат да се събират навън, в затворени помещения - двама. Заведенията и културните институции обаче остават затворени поне до 25 януари, обяви премиерът Марк Рюте.

Властите в Пекин съобщиха за случай на Омикрон. С карантина за милиони хора, отмяна на вътрешни полети и затваряне на фабрики Китай се бори да ограничи разпространението на коронавируса преди зимната олимпиада през февруари.