Испански съд иска да разпита Асандж

Според „Ел паис” британските съдебни органи временно отхвърлят искането

Свят
12:35 - 23 Октомври 2019
1589
Испански съд иска да разпита Асандж

Испанският съдия иска да разпита основателя на „Уикилийкс” Джулиан Асандж в случай на възможно наблюдение над него в посолството на Еквадор в Лондон, съобщава „Ел паис”.

Националната съдебна колегия на Испания разследва собственика на частната испанска охранителна компания Undercover Global S. L. Давид Моралес. Компанията отговаря за защитата на посолството на Еквадор, докато Асандж е там.

Според изданието е започнато разследване срещу Моралес, тъй като той твърди, че е наредил на служителите си да шпионират основателя на „Уикилийкс” за САЩ.

В края на септември съдия Хозе Де ла Мата изпрати молба до британските власти да разпитат Асандж като свидетел по това дело чрез видеоконферентна връзка.

Според „Ел паис” британските съдебни органи временно отхвърлят искането на Испания и искат да изяснят искането по-подробно.

Те твърдят, че в Обединеното кралство "този тип разговори се водят само от полицията" и че няма да има видеоконференции за подобни разпити. Според вестника, британската позиция се тълкува в Испания като "демонстрация на съпротива срещу последствията, които този случай може да има в процеса на екстрадиция" на Асандж в САЩ.

Видео и аудио записи са правени по време на много посещения в посолството на Еквадор.

Служителите на Undercover Global S. L. взимали и заснемали телефоните на американски журналисти.

Според „Ел паис”, всички посетители на Асандж са били длъжни да предадат чантите, компютрите и други електронни устройства на входа на дипломатическата мисия.