Испанският премиер е в Израел

ЕС
12:07 - 23 Ноември 2023
1531
Испанският премиер е в Израел

Испанският премиер Педро Санчес пристигна тази сутрин в Тел Авив, първа стъпка от обиколката му в Близкия изток. След Израел той ще посети Палестинската автономия и Египет. Това е първото пътуване в чужбина на Санчес след избирането му за втори премиерски мандат и носи символичен характер.

То съвпада с обявяването на първото примирие от началото на войната между Израел и радикалното палестинско движение "Хамас", която започна на 7 октомври и вече отне живота на над 14 000 души в ивицата Газа.

Веднага след като кацна на летището в Тел Авив Педро Санчес се срещна с израелската комисия, разследваща престъпленията на "Хамас" срещу жени и деца. След това са предвидени срещи с израелския президент Ицхак Херцог и премиера Бенямин Нетаняху.

Очаква се да посети и кибуца Беери, разположен на около 5 километра от ивицата Газа, където бяха убити 85 души, а други 30 взети за заложници от "Хамас". Следобед ще пътува до Рамала на Западния бряг, за да се срещне с президента на Палестинската автономия Махмуд Абас, предаде БНР.

При посещението си Санчес ще повтори категоричното осъждане от страна на Испания на атаките на "Хамас", но в същото време ще поиска да се избегнат страданията за палестинското население и да бъде допусната хуманитарна помощ в ивицата Газа. Той ще защити съвместното съществуване на две държави - Израел и Палестина - като единствено решение за разрешаване на конфликта и ще повтори предложението си за свикване на мирна конференция след няколко месеца, на която да бъде обсъдена темата.

При встъпването си в длъжност преди дни Педро Санчес пое ангажимент да работи както в Испания, така и в Европа за признаването на палестинската държава. Заедно с белгийския премиер Александър де Кроо, чиято страна поема ротационното председателство на Съвета на ЕС от първи януари, Санчес ще посети и Египет, където ще разговаря с президента на страната Абдел Фатах ал Сиси и с генералния секретар на Арабската лига Ахмед Абул Гейт. Двамата премиери ще посетят и пропускателния пункт Рафах, на границата между Газа и Египет.