Испанският премиер поиска по-високи данъци за бизнеса

Санчес също така подчерта необходимостта от "преосмисляне на глобалната търговия"

ЕС
11:48 - 18 Януари 2023
1222
Испанският премиер поиска по-високи данъци за бизнеса

Премиерът на Испания Педро Санчес поиска от световните елити да дадат своя принос за преодоляване на неравенството и икономическата несправедливост.

"Как можем да искаме от гражданите да се примирят с инфлацията, когато някои компании не плащат данъци, благодарение на данъчния рай и вратичките?", каза Санчес по време на речта си на Световния икономически форум в Давос, Швейцария. Той призова събралото се множество от ултрабогати бизнесмени и политически лидери да "помогнат за промяната на ситуацията".

Испанският премиер заяви, че неговото правителство, което тази година наложи данъци върху богатството и извънредните печалби, е на "фронтовата линия" в борбата за повишаване на благосъстоянието, социалното сътрудничество и екологичната отговорност.

"Светът е изправен пред опасност, чиято заплаха надхвърля руския газ или съдбата на Украйна, и всички ние трябва да действаме в рамките на нашите възможности... като мерило за нашия успех е благосъстоянието на гражданите", заяви испанският лидер.

Санчес предупреди аудиторията, че руският президент Владимир Путин е "посял гнили семена" в страните по света, визирайки крайно десните политически сили.

"Трябва да попречим на тези сили да достигнат до институциите", каза той. "Трябва да се борим срещу тях със същата убеденост, с която Украйна се бори срещу Русия, но с различни оръжия: демокрация, прозрачност и ефективни политики."

Той също така подчерта необходимостта от "преосмисляне на глобалната търговия и веригите за доставки", като добави, че един от приоритетите на Испания, която ще поеме председателството на Съвета на ЕС през втората половина на годината, ще бъде увеличаването на независимостта на Европа в стратегическите отрасли.

Премиерът обясни успехите на Испания в борбата с инфлацията чрез целенасочени политики, водещата ѝ роля в областта на възобновяемата енергия и ангажимента ѝ да подкрепя Украйна, "докато Путин не се оттегли".

Санчес насърчи държавите да се ангажират повече с мултилатерализма и либералния ред пред лицето на нарастващите авторитарни заплахи.

"Трябва да използваме тази възможност, за да преработим и укрепим либералните и демократичните ценности и да изработим нови правила, които да ни помогнат да преодолеем предизвикателствата на нашето време като изменението на климата и неравенството. Ако не сега, то кога? Ако не ние, то кой?", каза той.