Испанският премиер се срещна със Си Дзинпин

ЕС
14:09 - 09 Септември 2024
661
Испанският премиер се срещна със Си Дзинпин

Испанският премиер Педро Санчес се срещна с китайския президент Си Дзинпин в Пекин.

По време на визитата си, която има за цел да засили връзките с икономическия гигант въпреки противопоставянето между Пекин и ЕС, Санчес призова Китай за "справедлив търговски ред".

По-рано той се срещна с министър-председателя Ли Цян в богато украсената Голяма зала на народа в Пекин. Испанският премиер каза на колегата си, че Мадрид „желае да продължи да укрепва отношенията си с Китай“.

„Искаме да изградим мостове, за да защитаваме заедно справедлив търговски ред“. Това „позволява на икономиките ни да растат и да носят ползи за индустриите и гражданите ни“, написа Санчес в профила си в X.

По време на пътуването си испанският министър-председател ще посети и Шанхай на 10 и 11 септември, където ще се срещне с официални лица и бизнеси. Той ще открие и нов културен център на Институт Сервантес, съобщи китайската агенция "Синхуа".

Говорейки по време на форум в Пекин, Санчес приветства "силните връзки" между Китай и Испания.

"Дори по тези въпроси, по които позициите ни не съвпадат напълно, ние поддържаме конструктивна готовност за диалог и сътрудничество. Ангажираме се да разработим положителна програма и да търсим консенсусни решения в полза на всички страни", каза той.

Испанският премиер се срещна и с Бизнес консултативния съвет Испания-Китай - част от усилията за „задълбочаване на търговските и инвестиционните отношения“ между двете държави.

"Целта ни е ясна: да развиваме балансирани отношения, основани на уважение и реципрочност, които да са от полза и за двете страни", написа Санчес в X.

Испанският премиер се срещна със Си Дзинпин и по време на последното си посещение в Китай през март 2023 г.