Истерия от десните : АЕЦ "Козлодуй" е опасен

Мартин Димитров плаши, че складираме неправилно горивото, Явор Куюмджиев успокоява с факти

Икономика
17:42 - 12 Юни 2019
3509
Истерия от десните: АЕЦ "Козлодуй" е опасен

"Демократична България" плаши, че АЕЦ "Козлодуй" е опасен. След истерията, обхванала България покрай сериала на HBO "Чернобил", от партията разпространиха позиция на бившия депутат и енергиен експерт Мартин Димитров, според която първата АЕЦ у нас складира неправилно ядреното гориво от двата работещи реактора и предупреждава, че това е заплаха за националната сигурност. 

Според писмото на Димитров вече пета година не се изпълнявали задълженията за изпращане на отработеното ядрено гориво за преработка, а то се трупало на площадката на АЕЦ „Козлодуй“. "Това я превръща в ядрено бунище, създаващо заплаха за националната сигурност. Същевременно предвидените средства за тази цел изчезват, средства за изграждане на крайно хранилище за високоактивните отпадъци не се събират", пише ексдепутатът от Синята коалиция. Димитров не пропуска да спомене и замразения проект за АЕЦ "Белене", като напомня, че нейната електроенергия щяла да е много по-скъпа от тази на "Козлодуй", била в сеизмичен район и изграждането й щяло да затвори сега действащите енергоцентрали у нас, а държавната "Марица Изток - 2" щяла да фалира. 

Пред Lupa.bg обаче експертът по ядрена енергетика, бивш зам.-министър на енергетиката и ексдепутат Явор Куюмджиев категорично отрече твърденията на Димитров за "Козлодуй" и обясни специално за нашите читатели: 

"Отработното ядрено гориво се нарича така, защото не е ядрен отпадък, а е гориво за бъдещи ядрени централи. Към момента от енергийния потенциал на урана се използват 6 процента по така познатите ни технологии, а в следващите 10 години тази стойност ще нарасне на 20%. Второ, никъде по света не е решен проблемът с крайното складиране на ядрените отпадъци от ядрените централи. Има теории как да се направи, но не може всяка държава сама да се справи с него, защото това се решава на европейско, а даже и на световно ниво". 

Освен това Куюмджиев отхвърли твърдението на Димитров, че България не събирала пари за складиране на ядреното гориво, като подчерта, че са събрани над 2 милиарда лева по това перо. 

"Самият цикъл на ядреното гориво - след като работи 10 години, след това престоява около 15 години в мокрохранилище в специални съдове, потопени във вода. Това е от момента на изваждането му до 20 години. След това се слага в т.нар. сухо складиране. България разполага със сух ХОГ, вече закупен с европейски средства, за над 400 контейнери. Така горивото може да престои до около 300 години. След това радиоактивността е намаляла толкова много, че опасностите не са налице и то може да бъде използвано отново", добави още експертът. И напомни, че за България въпросът е решен за следващите поне 300 години и повод за притеснения няма. 

Според Куюмджиев темата с ядрената енергетика се е превърнала в истерия след сериала на HBO и предупреди, че технологиите, използвани у нас за "Козлодуй", както и проектираните за "Белене" са съвсем различни от тези в Чернобил.