Истина ли е? ДБ е "на кантар" с БСП заради гласовете в чужбина

Политика
14:30 - 05 Април 2021
10059
Истина ли е? ДБ е "на кантар" с БСП заради гласовете в чужбина

Демократична България може да изравни сили с БСП заради гласовете от чужбина, където протоколите от секциите все още не са напълно обработени, нито пратени към ЦИК. С почти еднакъв брой бюлетини левицата и десницата може да се окажат на финала на тези парламентарни избори.

С което, хипотетично, както обясняват и преброители, и застъпници, и анализатори, Столетницата може да се озове на изненадващото четвърто, а не по прогнозните данни - на трето място. За последно БСП беше трета сила на парламентарните избори през 2001 г., но четвъртата позиция в новата история на България не й е позната. 

Ето как стои паралелното преброяване на гласовете от платформата "Ти броиш", в която си партнират не само ДБ, но и хората от коалицията на Мая Манолова "Изправи се! Мутри вън". Тя доказва при над 25 на сто обработени данни, че едва 0,46 на сто делят ДБ от БСП, при положение, че се чакат протоколи от Западна Европа и САЩ заради големите опашки, извили се пред секциите зад граница вчера. 

Според данните на ЦИК при близо 75% обработени протоколи маржът между двете традиционни сили е по-голям и стига до близо 5 процента. От ДБ обаче са на мнение, че огромният брой сбъркани изборни книжа особено заради машинния вот води до тази ножица и тя не може да се смята за окончателна. 

Нещо повече, според "Ти броиш" засега и партията на Васил Божков чрез ракетата-носител за изборите БНО на Георги Георгиев, има теоретичен шанс за вход в новия състав на парламента, с 3,73% от гласовете, малко зад ВМРО.