ИСТИНАТА ЛЪСВА: Служебният кабинет спрял да иска доставките от "Газпром"?

Илиян Василев разкри схемата на Росен Христов и защо ни бута към арбитражно дело в Париж

Политика
13:15 - 26 Август 2022
8147
ИСТИНАТА ЛЪСВА: Служебният кабинет спрял да иска доставките от "Газпром"?

Ето и доказателството че служебните играят в полза на Газпром. Престанали са да подават заявки към Газпром и така не изпълнява договора, с което осуетяват иск за пропуснати ползи. И отварят мегдан за насрещен иск от Газпром по клаузата вземи или плати. Само за 25 дни Радевия кабинет нанесе щети за милиарди. Как мислите , дали е “безплатно?” Така бившият ни посланик в Москва и изтъкнат публицист Илиян Василев разкри схемата на служебния енергиен министър Росен Христов как да се стигне до Арбитражния съд в Париж по вина на България, а не на Москва за спрените доставки на синьо гориво. 

Още преди няколко седмици бившият вицепремиер Асен Василев разкри, че всеки ден правителството на Кирил Петков надлежно е подавало заявките към руската компания, въпреки че те са били спрени едностранно от Москва, за да си иска договорените и разписани количества. В нито един момент обаче "Газпром експорт" не е отговорил.

"Министърът лъже, че се съветва с юристи за казуса с арбитражното дело, защото НЯМА юрист или юридическа кантора по света, която да посъветва клиент да се разбъбри толкова бетотговорно по темата в медиите. Което няма как да не бъде използвано от отсрещната страна.

Ако е имало съвет, то той е бил единствето : "Shut (the fuck) up" - "Млъкнете", зове Василев сега. 

А по-рано адвокат Методи Байкушев, който е и преподавател в тази област на правото, а освен това е с богат опит в арбитражните дела в Париж, написа следното: 

"Допреди 10 дни бях ръководител на голям адвокатски екип, който се занимава с разрешаване на спорове (по нашенски „водене на дела“).

С моите колеги съм водил десетки международни дела, включително и три дела пред Арбитражния съд на Международната Търговска Камара в Париж – най-големият и реномиран международен арбитражен съд в света. През последните години делата, свързани България в този арбитражен съд, рядко надхвърлят три годишно.

Специализираните адвокатски издания като Legal500, Chambers и IFLR1000 ме поставят сред водещите адвокати в България по разрешаване на спорове, а Legal500 за втори път ме включват в техния CEE Arbitration PowerList, в който са включени признати адвокати от Централна и Източна Европа.

Имам да кажа две неща:

1. За първи път в живота си виждам, във връзка с предстоящ арбитраж, високопоставен човек на едната страна да казва, че ще го загуби. Трудно мога да опиша недоумението си. Това говорене е твърде опасно за българския интерес от юридическа гледна точка.

2. Енергийният министър и другите служебни, които се изказаха по темата, трябва веднага да замълчат и никога повече да не си отварят устите на тема договора и арбитража с Газпром, без всяка думичка преди това да е одобрена от адвокатите, които работят по казуса.

Това особено важи за представителите на Булгаргаз.

Освен, разбира се, ако не държим да загубим над милиард евро заради тях".