Истината за субсидията : Всички искали 11 лв . за глас!

Общество
15:55 - 06 Декември 2019
3264
Истината за субсидията: Всички искали 11 лв. за глас!

Острите и нападателни дебати около сумата на партийната субсидия от вчера до днес са само парламентарен театър, научи Lupa.bg.

Политици с дълъг стаж обясниха пред нас, че на практика абсолютно всички партии тайно са се надявали партийната субсидия да бъде възстановена в първоначалния й вариант от 11 лв. за глас.

„Нямаше нужда от никакви договорки - просто всеки се опита да прехвърли топката на другарчето си за това непопулярно решение”, обясниха пред Lupa.bg опитни партийци.

Даже и ДПС, които първи изобличиха социалистите и управляващите в сговор, нямали никакъв интерес да останат с нулево финансиране от държавата, за каквото официално пледираха. Днес Йордан Цонев  разкри пред журналистите, че цената на сделката ГЕРБ – БСП включвала избора на Валери Симеонов за зам.-председател на парламента. Всъщност, самото движение, което събира 300-400 хил. гласа на последните няколко избори, настоявало за 11 лв. Но отстрани трябвало да изглежда така, сякаш само БСП и ГЕРБ водят борба за заветната субсидия.

„Единствено БСП не са променили позицията си – те от самото начало настояваха субсидията да е между 5 и 8 лв.  Затова за всички беше изгодно обществото да мисли, че ГЕРБ отстъпва на тия, които най-много реват”, обясниха стратегията на депутатите източници на Lupa.bg.

Освен това ГЕРБ мислели в дългосрочен план - за времето, когато може да останат в опозиция. Те искали да се застраховат и да си гарантират сигурно финансиране в бъдеще.

„Сега те могат да се финансират чрез фирми, но това не значи, че утре няма да ги преследват. Тогава ще трябва да доказват произхода на парите”, обясниха познавачите.  

Истинската цел на популистката операция била ясна и в крайна сметка изпълнена - статуквото вкупом да си реши проблема и да има пари за всички партии.