Истината за яйцата
Яйцата са като мини лаборатория от полезни вещества, храна за тялото и ума

Яйцата са едни от най-завършените и полезни храни, които природата ни е подарила – пълни с протеини, витамини, минерали и добри мазнини. Според експертите яйцето не е просто храна, а малко чудо на природата. Други отиват по-далеч и смятат, че е метафора за живота – скромно отвън, но изумително богато отвътре.
Митове и страхове
През 90-те яйцето бе обвинено като враг номер едно заради холестерола в жълтъка. Но науката днес казва друго:
1. Мит: Яйцата повишават холестерола
Истина: Яйцата повишават „добрия“ HDL холестерол и влияят минимално на „лошия“ LDL при повечето хора.
2. Мит: Можеш да ядеш само белтъци, жълтъкът е вреден
Истина: Жълтъкът съдържа най-ценните вещества – витамини, холин, здравословни мазнини.
3. Мит: По едно яйце на ден е максимумът
Истина: За здрави хора 1–3 яйца дневно са напълно безопасни и дори препоръчителни.
Защо трябва да ядем яйца
Яйцата са като мини лаборатория от полезни вещества, храна за тялото и ума.
Само едно средно яйце съдържа:
* 6-7 грама висококачествен протеин – идеален за изграждане и възстановяване на мускули
* Витамини А, D, E, B12, B2 – важни за зрението, кожата, мозъчната функция
* Холин – рядко срещан нутриент, изключително важен за мозъка и паметта
* Антиоксиданти като лутеин и зеаксантин – предпазват очите и намаляват риска от макулна дегенерация
А най-хубавото? Яйцата са евтини, лесни за приготвяне и могат да се включат във всяко ястие – от бъркани до суфле и десерти.
Как са най-полезни
* Варени – щадяща топлинна обработка, запазват почти всички нутриенти
* На очи с малко зехтин – за вкус и баланс
* В комбинация със зеленчуци – перфектен нутриционен баланс
А закуската с яйца е засища, държи апетита под контрол и намалява желанието за сладко през деня.