Истинска война в Косово: Летят шокови бомби, шестима ранени

Топ
21:35 - 13 Октомври 2021
6781
Истинска война в Косово: Летят шокови бомби, шестима ранени

Шестима полицаи бяха ранени, а няколко души арестувани в края на днешната операция на косовската полиция против контрабандата в Северно Косово, съобщи полицията, цитирана от Танюг и в. "Коха диторе".

Един от пострадалите е етнически сърбин - той е бил прострелян. Властите са срещнали съпротива в град Митровица, а сблъсъци е имало също и в Звечан.

В съобщението се уточнява, че са арестувани общо осем души в цяло Косово, от които трима на север - сърбин, албанец и бошняк.

Стотици живеещи в града сърби излязоха по улиците и блокираха движението на камиони и пожарни коли, чуваха се сирени, сигнализиращи за тревога. Полицията използва сълзотворен газ и шокови бомби.

В другите градове в Косово полицейската операция протече без проблеми, но в населения предимно със сърби север полицията срещнала отпор и била атакувана от местни граждани.

Полицията заяви, че е била принудена да предприеме действия, използвайки "необходимите правни средства", да осигури безопасността на гражданите и възможността за свободно движение.

В северната част на Митровица протестиращите са подпалили два автомобила и са хвърляли камъни по полицията.

Според полицията тълпата е използвала "шокови гранати, огнестрелни оръжия и ръчни гранати, за да попречи и да нападне дежурните митничари и полицаи".

Белград ще бъде принуден да защити сръбското население в Косово, ако властите в Прищина продължават да стрелят по сърбите. Това заяви днес сръбският президент Александър Вучич по време на среща с представители на косовските сърби на границата между Сърбия и Косово, която Белград смята за административна линия, предаде ТАСС.

Независимо от това какво ще се случи, Сърбия и Белград ще бъдат до вас. Ако има насилие, защитавайте се, ще бъдем до вас. Само имайте предвид каква ще бъде цената за всички нас. Ако продължават да стрелят по нашите хора, няма да имаме избор, посочи сръбският президент.

Ще пазим мира, ще спазваме споразуменията. Молим НАТО да свърши работата си. Молим косовските албанци да не опитват чрез насилие да постигат своите цели, но ако опитат, отговорът ми е ясен - "в тази борба, при която трябва да защитаваме децата си в Косово, ние не само ще ги защитим, но - казвам това за първи път и напълно сериозно, ние ще победим в тази борба", подчерта Вучич.

В началото на срещата с Вучич представителите на косовските сърби поискаха от сръбския президент защита.

Сръбският държавен глава също така заяви, че се е обадил на специалния представител на Европейския съюз за диалог между Белград и Прищина Мирослав Лайчак и е поискал от него "властите в Прищина да бъдат обуздани".

Президентът Вучич по спешност замина за границата с Косово. По думите на ръководителя на службата за Косово в сръбското правителство Петър Петкович има информация за десетки ранени.

Насилието предизвика спешен призив за успокояване от страна на ЕС и идва след продължаващото вече няколко седмици противопоставяне между Сърбия и Косово по отношение на граничния контрол, което бележи най-ниската точка в отношенията Прищина-Белград от десетилетие насам.

Тези събития предизвикаха бърза реакция от Брюксел. Върховният представител за външната политика Жозеп Борел призова за незабавно спиране на насилието и диалог между Белград и Прищина.

От своя страна сръбският премиер Ана Бърнабич поиска международната общност и КФОР да се намеси, за да спре сблъсъците. А косовският премиер Албин Курти заяви, че престъпността и криминалните групировки няма да бъдат толерирани.

Курти заяви, че днешното действие на косовската полиция е предшествано от интензивно разследване и че е проведено по заповед и съгласувано с компетентната прокуратура и съда.

Косовският премиер потвърди в профила си във Фейсбук, че полицейската акция е приключила и призова гражданите в северната част на Косовска Митровица да не попадат под влиянието на сръбските медии, които "защитават престъпността, корупцията и контрабандата и искат да ги политизират и да им придадат етническа украса".

Албин Курти съобщи още, че "са иззети стоки и други артикули, които представляват веществени доказателства".