Истинската коронакриза - майки нямат пари за мляко и памперси

Десетки апели за помощ заливат ежедневно групите във фейсбук

Общество
13:06 - 25 Юли 2020
3090
Истинската коронакриза - майки нямат пари за мляко и памперси

Съобщенията за контролирана безработица заради коронакризата, осигурени помощи за родителите и децата, за нови грантове от Европа, спихват на фона на непрекъснато увеличаващите се апели за помощ от майки, останали без подслон и храна за децата си. Десетки са вече постингите във фейсбук ежедневно с молби от млади жени, загубили работата си, които нямат възможност да купят дори мляко за бебенцата си. 

Майчинските групи за взаимопомощ преливат от шокиращи истории за жени и в София, и в страната, на ръба на оцеляването, а куриерските фирми се задъхват от пратки на храни, бебешки колички, памперси, адаптирани млека и дрешки. 

Преди коронакризата такива постинги се появяваха чувствително по-рядко и обикновено касаеха жени в дълбоката провинция. Спекулантки с добротата на други майки не липсват обаче и вместо молба за мляко и пелени се виждат и нагли апели за подаряване на луксозни стоки като триколки, тротинетки, колела и дори... украса за рожден ден. 

Факт е обаче, че десетки са родителите, изпаднали в безпомощност заради загуба на работните места или рентата от жилища, които едва свързват двата края, въпреки уверенията на социалната министърка Деница Сачева, че се осигурява помощ за всички нуждаещи се.