Истински ред: Пенсиите скачат с 5% (НА ЖИВО)

Политика
11:51 - 15 Юни 2021
11097
Истински ред: Пенсиите скачат с 5% (НА ЖИВО)

Новото правителство започна да налага истински ред в заварения хаос - предстои да се вземе решение за увеличение на пенсиите с 5%. По този начин ще се извърши осъвременяването им. Новината съобщи министърът на труда и социалната политика Гълъб Донев по време на брифинг-отчет за свършеното от правителството за един месец, откакто е на власт.

В брифинга участват освен премиерът Стефан Янев, вицепремиерът и социален министър Гълъб Донев, вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов, министрите на икономиката, финансите и здравеопазването - Кирил Петков, Асен Василев и д-р Стойчо Кацаров.

Ще продължи изплащането на патронажната грижа, подчерта той.

„Продължава и програмата за топъл обяд. Ресурсът по програмата е изчерпан на половина, но има възможност тя да се изпълни до края на годината. Работим и по това да запазим бизнеса и заетостта. Безработицата в страната продължава да намалява. Нивото на безработица е около 5%. Икономиката ни плавно се възстановява“, допълни той.

Според министъра заетостта нараства, тъй като са разкрити нови работни места. Той допълни, че продължава кампанията за набиране на работници за туристическия бранш.

Служители на МВР са обслужвали политическа партия. Имаме информация в тази насока. Това заяви пък служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков по време на брифинга. Това беше и една от причините за рокадите, допълни той.

Според него не са разкрити престъпления на представители от управляващата партия за купуване на гласове. Имало е разкрития за нередности покрай изборите за други политически сили, но не и за ГЕРБ.

Снимки: Агнес Методиева