Историческа комисия между България и РС Македония заседава днес

Новини
08:28 - 03 Декември 2020
1926
Историческа комисия между България и РС Македония заседава днес

Днес ще се проведе 11-о заседание заседание на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси на България и Северна Македония. Срещата за първи път ще се проведе онлайн, информира БГНЕС.

Съвместната комисия е създадена в резултат на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Северна Македония, подписан на 1 август 2017 г. и влязъл в сила на 14 февруари 2018 година.
Съпредседатели на комисията са проф. Ангел Димитров от българската страна и Драги Георгиев от македонска. Преди два дни проф. Димитров подчерта, че „българската позиция по РС Македония е единна и монолитна. Тя е позиция, както на правителството, така и на Народното събрание и всички партии, които са представени там, а също така и на президента“.

"Очаквам с притеснения тази среща, надявам се, че ще направим поне една малка крачка. Винаги сме искали да работим по-интензивно с един стегнат ритъм, но не се случи. За следващата година са предвидени само пет срещи, което е недостатъчно“, смята проф. Димитров. Той припомни, че от лятото на миналата година се наблюдава едно отдръпване на македонските колеги от постигнатото съгласие за отделни личности от средновековието.

Политиците от двете страни желаят напредък, но историците от македонската част на комисията правят всичко възможно това да не се случи. Според него това отдалечава в перспектива решението на въпроса. "Всичко е до политическа воля, но на преден план излиза не само ролята на политиците, а и на историците. Не е редно историците в Македония да чакат една нова обстановка, за да направят критичен анализ. Историкът е длъжен да казва истините, да подготвя обществото за истините“, категоричен е проф. Димитров.