Историческа присъда: Американски сенатор бе признат за виновен за взимане на подкуп

Робърт Менендес е получавал стотици хиляди долари под формата на пари в брой, златни кюлчета и скъпи коли

Новини
22:10 - 26 Юли 2024
1471
Историческа присъда: Американски сенатор бе признат за виновен за взимане на подкуп

Процесът за корупция срещу американския сенатор Робърт Менендес завърши с осъдителни присъди по всички обвинения срещу него, съобщава Voice of America.

В зашеметяващ обрат на събитията, един от най-влиятелните сенатори на САЩ, Робърт Менендес, беше признат за виновен за взимане на стотици хиляди долари подкупи в замяна на използване на високия си пост, за да защити двама бизнесмени и да покровителства египетското правителство. 

“Шокиращи нива на корупция, стотици хиляди долари подкупи под формата на пари в брой, златни кюлчета, скъпи коли

- това са само част от облагите за Робърт Менендес”, коментира случая Дамян Уилямс, прокурор на САЩ в Южния окръг на Ню Йорк.  

След решението на заседателите, пред съда в Манхатън, сенаторът от Ню Джърси категорично отрече обвиненията. „Дълбоко съм разочарован от решението на съда. Вярвам, че законът и фактите не подкрепят това решение и че ще успеем при обжалването. Никога не съм нарушавал публичната си клетва. Винаги съм бил патриот. Никога не съм работил бил чужд агент”, казва Робърт Менендес.  

Съдебните заседатели прекараха повече от 12 часа в продължение на три дни в дебати, преди да стигнат до присъдата в процеса, който продължи девет седмици. „Това е историческа присъда, защото сенатор

Менендес не само е осъден за корупция, но и за това, че е действал като агент на чуждо правителство“,

коментира Неама Рахмани, бивш федерален прокурор.  

Рахмани казва, че сенаторът може да прекара години зад решетките. „Максималната възможна присъда по някои от обвиненията е 20 години затвор. Това съдебно преследване и присъда показват, че никой не е над закона, включително и високопоставения сенатор Боб Менендес. Ако нарушите закона и ако вземете подкупи, ще бъдете хванати и осъдени”, казва Неама Рахмани, бивш федерален прокурор.  

Правният екип на Менендес обяви, че ще обжалва присъдата.