Исторически момент: Папа Франциск кацна в Багдад (ВИДЕО)

Хиляди служители по сигурността пазят Светия отец при най-рисковата му визита, откакто е избран

Новини
13:48 - 05 Март 2021
2467
Исторически момент: Папа Франциск кацна в Багдад (ВИДЕО)

Папа Франциск кацна в Багдад. За първи път глава на Римокатолическата църква прави подобна визита. Тя е определена като най-рискованата от избирането му през 2012 г. насам. При пристигането си в Ирак, предстоятелят на Римокатолическата църква подчерта, че се чувства длъжен да направи „емблематичното“ посещение, тъй като страната „страда толкова много от толкова дълго време“. 

Ирак разположи хиляди допълнителни служители по сигурността, за да защити 84-годишния папа по време на посещението, което се провежда след поредица от нападения с ракети и самоубийствени атентатори.

„Щастлив съм, че ще пътувам отново“, призна папата в кратки коментари пред репортери на борда на самолета му. Посещението в Ирак е първото му пътуване извън Италия от ноември 2019 г. насам.

„Това е емблематично пътуване и е дълг към страна, която страда много от толкова много години“, каза Франсиск, преди да сложи маска и да поздрави всеки репортер поотделно, без да се ръкува.

Светият отец ще обиколи четири града в страната, включително в райони, в които повечето високопоставени политици не били. Той ще отслужи литургия в багдадска църква, ще се срещне с висшия иракски мюсюлмански духовник в южния град Наджаф и ще пътува на север до Мосул.