Исторически процес: Тръгна делото за атентата в "Батаклан"

То ще продължи 9 месеца

ЕС
21:30 - 08 Септември 2021
1125
Исторически процес: Тръгна делото за атентата в "Батаклан"

Започна съдебният процес срещу извършителите на атентатите в Париж от 13 ноември 2015 г. Тогава на "Стад дьо Франс", в няколко кафенета и в концертната зала "Батаклан" загинаха 130 души, над 400 бяха ранените.

1800 са ищците в този процес, около 350 са адвокатите.

Сред 20-те обвиняеми е единственият оцелял сред преките извършители на атаките Сала Абдеслам. Големият въпрос е дали той ще проговори или ще избере да мълчи. От това зависи дали ще стане известно всичко около ужаса отпреди 6 години.

Катрин e едно момиче, което все още опитва да оцелее.

Петък, 13 ноември 2015 г. Концертът на рок-групата Eagles of Death Metal е започнал преди минути.

"Бях на балкона в залата, чух нещо, което приличаше на бомбички. После разбрах, че е далеч по-сериозно. Видях много мъртви хора долу в публиката. Успях да стигна до едно стълбище. Не можехме да излезем, на улицата се стреляше. В някакъв момент имаше затишие между изстрелите и аз се втурнах. Тичах… Няколко дни след това нещата изглеждаха добре. Нямах физически наранявания, не бях загубила близък, уж всичко си беше наред", спомня си Катрин.

Един ден обаче Катрин чува шум от бормашина и се строполява на улицата.

"Шумът беше същият. Изпаднах в неконтролируема паника, защото мозъкът ми ми казваше, че ще умра. Тогава осъзнах, че не съм цяла и открих какво е пост-травматичен стрес. Кошмарите, паниката, чувствителността към шумовете, агресивността, вината, че съм жива...", споделя Катрин пред Би Ти Ви.

Тя напуска работа и започва да рисува. Разказва за атентата с комикси.

Днес Катрин влезе в съдебната зала. Но от 6 години не прави планове за следващите дни.

Процесът ще продължи 9 месеца. Всяко преместване на обвиняемите между съответния затвор и съдебната палата ще поставя на изпитание специалните части и антитерористите.