Историческият музей в Търново пусна онлайн уникална колекция

У нас
16:45 - 03 Април 2020
572
Историческият музей в Търново пусна онлайн уникална колекция

Регионалният исторически музей във Велико Търново стартира виртуална версия на рубриката „Непознатото наследство“ (Из тайните на миналото). В нея чрез 360-градусови снимки и 3D анимация, се представят непознати и любопитни експонати от фондовете на музея. Филмите са достъпни в канала Регионален исторически музей-Велико Търново в YouTube, както и на сайта на музея www.museumvt.com и във Фейсбук страницата на институцията.

„В случая предимство е възможността чрез технологиите да бъдат разгледани подробно експонати, които до този момент не са показвани пред публика, места, до които достъпът е ограничен, както и виртуалното реконструиране на обекти, които са претърпели своята трансформация във времето. Използвани са 360-градусови снимки, както 3D анимация на предметите и обектите. По този начин в рамките на 10-15-минутен филм пресъздаваме достоверно цялостна картина на обектите и експонатите“, поясни заместник-директорът на музея д-р Миглена Петкова.

Във виртуалната рубрика „Непознатото наследство“ могат да се видят филми за първия герб на Велико Търново и неговия създател Димитър Багрилов, звънеца на Учредителното събрание, търновския търговец Евстати Селвели, иконата „Mater Via Dolorosa” или „Св. Богородица Страдаща”, за археологическите находки от Арбанаси, забавните игри от древността, за сексуалното и сакралното в праисторията и др.

В своя YouTube канал Регионален исторически музей-Велико Търново ще представи виртуални разходки в своите експозиции, филми за Мултимедийния посетителски център „Царевград Търнов“ и за различни събития, като Античния фестивал „Нике-игрите на победата“ в резервата „Никополис ад Иструм“, Средновековния фестивал, Международния фестивал на историческите възстановки „Средновековен Търновград“ на крепостта Царевец и др.