Историческо: Аржентински рефер на Евро 2024

Факундо Тейо ще свири Грузия - Турция

Новини
14:58 - 18 Юни 2024
1785
Историческо: Аржентински рефер на Евро 2024

Факундо Тейо ще стане първият аржентинец и съдия извън УЕФА, който ще ръководи мач на Европейското първенство. Роденият в Баия Бланка рефер ще ръководи първото участие на Грузия в турнира срещу Турция.

УЕФА и КОНМЕБОЛ имат споразумение за споделяне на използването на съдии. Това означава, че Тейо, на 42 години, е на път да направи история в Германия. И играчите на Грузия и Турция ще трябва да се държат по най-добрия начин, тъй като Тейо не се притеснява да размахва картони.

През ноември 2022 г., точно преди да се появи на Световното първенство, Тейо изгони десет играчи в един мач. Празненствата на халфа на Расинг Клуб Карлос Алкарас — сега под наем в Ювентус от Саутхемптън — пред феновете на Бока, след като отбеляза победния гол при успеха с 2:1 във финала на Шампионския трофей на Аржентина предизвикаха хаос.

Стигна се до меле между играчите на терена и Тейо беше принуден да изгони Алкарас и петима играчи на Бока, участващи в кавгите.

След това още двама играчи от двете страни бяха изгонени по време на разгорещения сблъсък. Тейо е опитен съдия, който е ръководил 146 мача от най-висок клас в Аржентина от 2015 г. насам, включително горещо оспорваното дерби Суперкласико между Ривър Плейт и Бока Хуниорс.

От 2019 г., годината, в която той влезе в списъка като международен рефер на ФИФА, Тейо ръководи мачовете на Копа Либертадорес (южноамериканската версия на Шампионска лига).

На Световното първенство в Катар той получи наряд за два мача от груповата фаза, преди да ръководи поражението на Португалия с 0:1 от Мароко на четвъртфиналите.