Историческо: Атлетик Билбао ще изиграе два финала за една и съща купа в рамките на дни

Спорт
11:17 - 05 Март 2021
1885
Историческо: Атлетик Билбао ще изиграе два финала за една и съща купа в рамките на дни

Атлетик Билбао ще влезе в световната история и ще направи нещо невиждано до момента, което почти сигурно няма да бъде повторено. В рамките на 14 дни отборът ще изиграе два финала за един и същ трофей.

Билбао може да спечели Купата на краля в Испания два пъти само в рамките на две седмици. Това стана възможно, след като отборът се класира за мача от тазгодишното издание на турнира срещу Барселона, който трябва са се проведе на 17 април. Баските отстраниха Леванте и са на крачка от трофея. В редовното време Атлетик и валенсианци не успяха да се победят. Двата отбора си размениха по един гол и завършиха при равен резултат 1:1. Автори на попаденията бяха Марти Роджер за домакините и Раул Гарсия от дузпа за гостите. В 112-ата минута Алехандро Беренгер се разписа и класира Атлетик за финала.

В този факт няма нищо необичайно.

Необичайното е, че на 3 април Атлетик Билбао ще играе отново финал за Купата на краля. Този път съперник е Реал Сосиедад. Това е мачът, който трябваше да се състои през 2020 година, но бе отложен заради пандемията.
Поради тази причина се промени и регламента за Суперкупата на Испания, за която участваха както Атлетик Билбао, така и Реал Сосиедад, а в крайна сметка Атлетик успя да победи Барселона и грабна трофея.

Атлетик Билбао е вторият най-успешен клуб в турнира с 23 купи на страната. Първи е Барселона с 30 трофея. Ако вземе и двете купи баските ще се доближат само на 5 от каталунците.