Историческо! Българска книга полита в Космоса

Тя ще бъде изстреляна с ракета от Нова Зеландия на 25 ноември

Новини
14:14 - 10 Ноември 2019
2792
Историческо! Българска книга полита в Космоса

Българска книга полита в Космоса. Тя ще бъде изстреляна с ракета от Нова Зеландия на 25 ноември.

"Идеята на книгата е, че искам да покажа на хората, че всеки един човек може да се включи в космическото развитие на човечеството. Тя ще лети след две седмици, като флашката ще бъде прикачена към платформа, която ще освобождава спътници, защото спътникът не е готов и затова се налагат тези два старта. Следващият път ще бъде през април 2020-та на борда на "Дискавъри", сподели Светослав Александров, авторът на книгата, избрана да полети в Космоса - "Аз, виртуалният астронавт".

Той отбеляза, че книгата не е на хартиен носител, а е записана на чип.

"Корицата в хартиено копие вече летя през май месец на височина 32 км. Това е доста над това, на което летят самолетите - т.нар. "близко космическо пространство". То ще става все по-достъпно за хората вбъдеще да си изпращат свои предмети", каза още Александров в ефира на Нова телевизия.

По думите му книгата ще се издигне на височина около 400-500 км.

"Това ще бъде около земна орбита и е много по-голяма височина от първата, която постигнахме с височинен балон на 30 км. На 25 ноември отиваме в орбита", заяви авторът на книгата "Аз, виртуалният астронавт".

Според него много хора са откривали комети на базата на една мисия, наречена "Сохо".

"За такива случаи съм разказал в своята книга. Много хора пък не си дават сметка, че снимките от повърхността на Марс, се публикуват от марсоходите в реално време в сайтове на НАСА. Идеята за пращане на предмети в Космоса е символична", обясни той.