Историческо: Камала Харис се кълне пред съдийката Соня Сотомайор

Актуални новини
13:07 - 17 Януари 2021
5391
Историческо: Камала Харис се кълне пред съдийката Соня Сотомайор

Бъдещият вицепрезидент на САЩ Камала Харис ще положи в сряда клетва пред съдийката от Върховния съд Соня Сотомайор. Това ще е историческо събитие: първата жена вицепрезидент с корени в Африка и Южна Азия ще се закълне пред първия върховен съдия от латиноамерикански произход, предаде Асошиейтед прес.

Според информиран източник Харис е избрала да положи клетва именно пред Сотомайор. Харис ще се закълне пред две Библии, едната от които е била на Търгуд Маршал, първия чернокож върховен съдия.

Харис е изразявала публично възхищението си от Сотомайор и Маршал. И Харис, и Сотомайор са работили като прокурори - Харис в Калифорния, а Сотомайор - в Ню Йорк.

Соня Сотомайор ще участва за втори път в церемония за встъпване в длъжност. През 2013 г. пред нея положи клетва като вицепрезидент Джо Байдън, който в сряда ще влезе в Белия дом като президент, припомня АП.

Сотомайор бе номинирана за член на Върховния съд от предишния държавен глава Барак Обама, който пък стана първият чернокож президент на САЩ. Съдийката е родена в Ню Йорк, а родителите й са от Пуерто Рико и емигрират в САЩ по време на Втората Световна война.