Историческо: Путин подаде ръка на Байдън в борбата с тероризма

Да оставим настрана всички спорове и да си сътрудничим, заяви посланик Анатолий Антонов

Русия
18:01 - 11 Септември 2021
3953
Историческо: Путин подаде ръка на Байдън в борбата с тероризма

Русия заяви, че е готова да възобнови антитерористичното сътрудничество със САЩ, докато Америка отбелязва 20-годишнината от 11 септември.

В изявление, публикувано от дипломатическата мисия на Москва във Вашингтон, посланикът Анатолий Антонов заяви, че Русия скърби заедно със САЩ и предложи да се възобнови сътрудничеството в борбата с тероризма въпреки редица проблеми в двустранните отношения.

Пратеникът на Москва заяви, че Русия е готова да възобнови двустранния диалог за борбата с тероризма, който се проведе под егидата на външните министерства през 2018-2019 г.

"Руската страна е готова да възроди споменатия формат. Това е нашият естествен приоритет", заяви Антонов в изявление, публикувано на страницата на руското посолство във Фейсбук.

„Трябва да оставим настрана всички противоречия и спорове и да си сътрудничим в полза на сигурността и просперитета не само на Русия и САЩ, но и на цялото човечество“, добави Антонов.

Според него Русия е благодарна на САЩ за споделянето на информация, която помогна за предотвратяване на атаки в Санкт Петербург през 2017 и 2019 г. Проблемните двустранни отношения бързо се влошиха още след като Джо Байдън увеличи натиска върху Кремъл, откакто стана президент на САЩ през януари. През май Русия официално обяви САЩ за „неприятелска държава“. В петък Москва извика американския посланик Джон Съливан поради намесата на американските технологични гиганти в руските парламентарни избори, която трябва да се проведе следващата седмица.