Историческо! "Черните животи имат значение" - името на улица пред Белия дом

Свят
21:23 - 07 Юни 2020
3775
Историческо! "Черните животи имат значение" - името на улица пред Белия дом

Кметът на Вашингтон - Мюриъл Баузър, преименува част от улицата пред Белия дом на “Черните животи имат значение”, нападайки президента Доналд Тръмп.

Г-жа Баузър, която е от Демократическата партия, откри и графит със същото послание.

Заради смъртта на чернокожия Джордж Флойд, задушен от полицейско коляно при арест, от дни САЩ и много градове по света са залети от бунтове срещу расизма.

Тълпата аплодира бурно кметицата, когато тя премина по преименувания участък от 16-та улица.

Демонстранти дори започнаха да скандират “Баузър президент!”, посочва АП.

“Кметът Баузър искаше пределно ясно да покаже, че тази улица принадлежи на окръг Колумбия, и да почете мирните демонстранти”, заявиха от офиса й.

57 полицаи от участъка в Бъфало подадоха колективна оставка, след като властите обвиниха в полицейско насилие двама техни колеги от Ню Йорк. Преди дни се появи видео, в което се вижда как униформените бутат на земята 75-годишен протестиращ, който при падането се удря лошо и впоследствие изпада в критично състояние.

В Ричмънд, щата Вирджиния, малка група демонстранти свали статуя на генерал на Конфедерацията. Според в. “Ричмънд таймс” след смъкването на монумента на ген. Уилямс Картър Уикам, поставен в парка през 1891 г., някой е уринирал отгоре.

Дълга опашка се изви пред местна баптистка църква в Рифърд, Северна Каролина, близо до родното градче на Джордж Флойд. Хората влизаха на малки групи, за да се поклонят пред ковчега с тялото му. Погребението ще бъде във вторник в Хюстън.

Полицията в Сиатъл използва лютив спрей и шумозаглушителни гранати, за да разпръсне тълпа от протестиращи. В Атланта пък на цветнокожите участници в протестите се предлагаха безплатни тестове за коронавирус.

От Великобритания до Австралия, преминавайки през Франция и Тунис, протестиращите се обявиха срещу расизма, игнорирайки призива на властите да си останат у дома заради пандемията. В Лондон имаше сблъсъци недалеч от Даунинг стрийт, при които пострадаха 23-ма полицаи.

Във Франция протестираха 23 000 души, като в североизточния град Мец имаше инциденти, а в Париж демонстрантите призоваха за справедливост за всички близо до американското посолство.

В Германия демонстрации имаше в цялата страна, а играчите на “Байерн” (Мюнхен) тренираха с тениски, на които пишеше: “Червен картон срещу расизма”.