ИСТОРИЧЕСКО: Сградата на кметството в Тел Авив светна в цветовете на ОАЕ

Светът приветства споразумението между Израел и Абу Даби, палестинците и Иран гневни

Актуални новини
08:10 - 14 Август 2020
2042
ИСТОРИЧЕСКО: Сградата на кметството в Тел Авив светна в цветовете на ОАЕ

Сградата на кметството в Тел Авив бе осветена снощи в цветовете на знамето на Обединените арабски емирства (ОАЕ). Това е историческо събитие, след като малко преди това стана ясно, че Израел и ОАЕ, които са в обтегнати отношения от десетилетия установяват пълни дипломатически отношения.

Споразумението ще бъде подписано в идните три седмици в Белия дом от израелския премиер Бенямин Нетаняху и престолонаследника на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян. Това обяви вчера президентът на САЩ Доналд Тръмп, с чиято посредническа роля бе постигнат историческият акт.

Документът ще бъде известен като Авраамското споразумение и е първото по рода си, откакто Израел и Йордания сключиха мирен договор през 1994 г. Това е и голям успех за външната политика на Тръмп.

Израел няма да обяви за суверенни районите на Западния бряг, които обмисляше да анексира. В близкото бъдеще еврейската държава ще опита да се възползва максимално от тази сделка, за да постигне нормализация и с други регионални играчи. Тя ще даде и по-голям достъп на мюсюлманите до свещената за тях джамия "Ал Акса" в Йерусалим.

"Днес ние обявяваме нова ера на мир между Израел и арабския свят. Сред стъпките, които ще предприемем са отваряне на посолства, директни полети и сключване на множество двустранни споразумения", коментира Нетаняху.

"Най-големият напредък към мира между Израел и арабския свят през последните 26 години се отбелязва с формалното сключването на мир между Израел и трета арабска нация, след мирните споразумения с Египет (1979) и Йордания (1994). Вярвам, че скоро ще видим повече арабски държави да се присъединят към този разширяващ се кръг на мира. Искам да благодаря на президента Тръмп за неговата ключова помощ в постигането на това историческо съгласие и искам да му благодаря за неговата революционна визия за мирния план, който е най-реалистичната формула за мир в региона", каза още израелският премиер.

Франция приветства споразумението за нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства и решението, взето от еврейската държава да суспендира анексията на палестински територии, предадоха световните агенции.

"Решението, взето в тези рамки от израелските власти, за суспендиране на анексията на палестински територии е един положителен етап, който трябва да стане една окончателна мярка", заяви дипломат номер едно на Франция Жан-Ив Льо Дриан. Той посочи, че споразумението проправя пътя към подновяване на преговорите между израелците и палестинците с цел установяване на две държави в рамките на международното право и на договорените параметри, което е единственият вариант, за да има справедлив и траен мир в региона.

Британският премиер Борис Джонсън също приветства споразумението между Израел и Обединените арабски емирства, като го определи като "една много добра новина", предаде Ройтерс. Джонсън изрази надежда, че анексията на Западния бряг няма да продължи и споразумението от днес, което суспендира тези планове, е стъпка по пътя към един по-мирен Близък изток.

И българското външно министерство  подкрепи споразумението. "Надяваме се, че това събитие ще даде мощен импулс на усилията за преодоляване на конфликтите в този изстрадал регион и ще разкрие нова перспективи за изграждане на отношения на мир и добросъседство между държавите в Близкия изток като предпоставка за гарантиране на достоен живот и просперитет на бъдещите поколения", се казва в позицията на МВнР.

Палестинският президент Махмуд Абас обаче осъди споразумението на Израел с ОАЕ, съобщи говорителят му, цитиран от Ройтерс. "Палестинското ръководство отказва да приеме и осъжда изненадващата тристранна декларация на ОАЕ, Израел и САЩ", каза Набил Абу Рудейна, старши съветник на Абас.

В позицията, която той изчете пред сградата на администрацията на Абас в Рамала на окупирания Западен бряг, Абу Рудейна добави, че споразумението е "предателство към Йерусалим, Ал Акса и палестинската кауза".

И Иран осъди споразумението. "Иранското външно министерство остро осъжда установяването на дипломатически отношения между ОАЕ и ционисткия режим и го счита за стратегическа грешка на Тел Авив и Абу Даби, което със сигурност ще увеличи съпротивата в региона", се казва в изявление от Техеран, което де факто подкрепя Палестина. Иранското МВнР също подчертава, че народът на Палестина и всички свободни нации по света никога няма да се примирят с окупацията на Израел на палестинските територии и няма да простят на "ционисткия режим" за неговите престъпления.

Няколко часа след обявяване на споразумението за нормализиране на отношенията между Израел и Обединените арабски емирства израелската армия обяви, че е нанесла удари по позиции на палестинското движение "Хамас" в ивицата Газа с намерението да сложи край на изстрелването от палестинския анклав на балони със запалителни материали по израелска посока, предаде Франс прес.

В ударите са участвали изтребители, хеликоптери и танкове. Сред взетите на прицел позиции на Хамас са били системи за противовъздушна отбрана, подземна инфраструктура и наблюдателни постове.