Историческо споразумение: Испания ще осигури на Украйна оръжия за €1,1 млрд.

На среща с премиера Санчес в Мадрид президентът Зеленски каза, че това е животоспасяваща помощ в тези трудни времена

Актуални новини
20:40 - 27 Май 2024
3662
Историческо споразумение: Испания ще осигури на Украйна оръжия за €1,1 млрд.

Украинският президент Володимир Зеленски и испанския премиер Педро Санчес сключиха двустранно споразумение за сигурност в испанската столица.

Сделката предвижда отпускането на военна помощ на стойност над 1,1 млрд. евро за Киев, включително ракети за противовъздушна отбрана, танкове "Леопард" и боеприпаси.

"Споразумението се основава на цялостна визия за сигурността и затова обхваща различни области като военния сектор, финансовата подкрепа и сътрудничеството между военните индустрии", каза Санчес на пресконференция.

Зеленски нарече споразумението "животоспасяваща помощ в тези трудни времена", като посочи, че то ще бъде от решаващо значение за защитата на Украйна срещу руските сили.

Испанските медии съобщиха, че това е най-големият пакет военна помощ, отпускан в историята на страната.

Санчес беше попитан и за исканията на Украйна да получи разрешение да използва западни оръжия срещу цели на руска територия. Той отговори:

"Със сигурност нямаме такова желание и такова намерение и нямам информация за това."

Украинският президент пристигна в Мадрид в понеделник на първото си държавно посещение в Испания. Той беше посрещнат от крал Фелипе Шести при кацането си на летище "Мадрид-Барахас", преди да се срещне със Санчес.

След това Зеленски беше приет в Кралския дворец и се срещна с председателите на двете камари на парламента Педро Ролан и Франсина Арменгол.

Във вторник украинският държавен глава ще посети Португалия, като от канцеларията на премиера Луиш Монтенегро съобщиха, че "работната визита на президента Зеленски е част от общото ни желание за задълбочаване на отличните отношения между двете държави, със специален акцент върху засилването на сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната".

"Това ще бъде възможност също за потвърждаване на ангажимента на Португалия към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за засвидетелстване на трайна политическа, военна, финансова и хуманитарна подкрепа на Лисабон за Киев", допълни правителството.

Посещението на Зеленски в Испания и Португалия първоначално беше планирано за средата на месеца. Той обаче беше принуден да го отложи с няколко дни заради руското настъпление в Харковска област.

Междувременно главнокомандващият украинската армия ген. Олександър Сирски каза, че е подписал документи, разрешаващи на френски военни инструктори скоро да посетят украински тренировъчни центрове.

"С удоволствие приветствам инициативата на Франция да изпрати инструктори в Украйна, които да тренират украински военнослужещи", написа в "Телеграм" Сирски, след като проведе видеоразговор с френския министър на отбраната Себастиан Льокорню.

"Вече съм подписал документите, които ще позволят на първите френски инструктори скоро да посетят нашите тренировъчни центрове и да се запознаят с инфраструктурата и (личния) състав", заяви украинският генерал.

Сирски не даде повече подробности, но изрази увереност, че решимостта на Франция би окуражила и други партньорски държави да се присъединят към този "амбициозен проект".