Историческо: Тръмп сдобри Израел и ОАЕ

Авраамското споразумение налага траен мир в Близкия Изток

Свят
19:57 - 13 Август 2020
1594
Историческо: Тръмп сдобри Израел и ОАЕ

Историческо споразумение за траен мир в Близия Изток подписаха Израел и Обединените арабски емирства с активната роля на САЩ.

Цялостна нормализация на дипломатическите отношения между двете страни е фундаментът на споразумението, с което веднъж районите на Западния бряг Израел няма да анексира и второ, мюсюлманите ще имат облекчен достъп до светините си като джамия "Ал Акса" в Йерусалим.

Авраамското споразумение бе осъществено с помощта на американския президент Доналд Тръмп и съгласието за него е постигнато днес по време на телефонен разговор между Тръмп, израелският премиер Бенямин Нетаняху и престолонаследникът на Абу Даби шейх Мохамед бин Зайед. То е първото по рода си, откакто Израел и Йордания сключиха мирен договор през 1994 г. Това е и успех за външната политика на Тръмп. 

"Това исторически пробив ще подпомогне мира в Близкия изток и е свидетелство за смелата дипломация и визия на тримата лидери и за смелостта на ОАЕ и Израел да поемат по нов път, който ще отприщи големия потенциал на региона", гласи изявлението на трите държави.

В идните седмици делегации от Израел и ОАЕ ще се срещнат, за да подпишат двустрани споразумения за инвестиции, туризъм, преки полети, сигурност, телекомуникации и други. Очаква се скоро да бъдат създадени и дипломатически представителства.