Историк пред Lupa. bg: Скопие върна Сергей Лавров заради ЕС и САЩ

РСМ се прегръща с Москва зад гърба на Запада, заяви доц. д-р Спас Ташев 

Балкани
18:15 - 10 Ноември 2023
8597
Историк пред Lupa. bg: Скопие върна Сергей Лавров заради ЕС и САЩ

Недопускането на руския външен министър Сергей Ловров в Северна Македония за срещата на Организацията за сигурност в Европа е начин за отвличане на вниманието. Това е маска, която прикрива пътя, по който е избрала да върви страната, заяви пред Lupa.bg историкът доц. д-р Спас Ташев.

"Северна Македония никога не е губила връзка с Москва, като междинният посредник е Белград, който умело дърпа конците в Скопие. Връщането на Лавров е опит да се заблуди Запада, че Скопие е избрало друг път – не този на Кремъл, а на ЕС. Страната продължава да бъде нереформирана, да изповядва недемократични ценности и да преследва българите там”, коментира ученият.

"Македонизмът като официална доктрина на Скопие е създаден от Сърбия и Русия като инструмент срещу българите и България. Антибългаризмът и днес е основна политика, провеждана в Сърбия. Именно затова книгите на Едвин Сугарев бяха иззети на сръбската граница и той не можа да ги предостави на клуба в Босилеград”, допълни историкът.

Припомняме, че руският външен министър Сергей Лавров не беше допуснат в Северна Македония в началото на седмицата. Въздушното пространство на страната бе затворено за руски самолети.

Лавров планираше да участва в срещата на министрите на външните работи на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа. Миналата година не присъства на срещата на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа в Полша. Полските власти не му позволиха да влезе в страната. Затова Русия беше принудена да изпрати на срещата делегация, водена от постоянния представител на Русия в организацията Александър Лукашевич. Москва нарече решението на Варшава "безпрецедентно и провокативно".