Историк пред Lupa.bg: Българите в Сърбия се стопиха с над 100 000

Новини
17:40 - 07 Януари 2020
2435
Историк пред Lupa.bg: Българите в Сърбия се стопиха с над 100 000

Реакцията на военния министър Красимир Каракачанов относно провокативното изказване на сръбския външен министър Ивица Дачич за българите в западната съседка е тичане след събитията. Защо министърът сега реагира, нима проблемите на нашите сънародници са от днес?! Това попита риторично пред Lupa.bg историкът и демограф от БАН доц. д-р Спас Ташев.

„Реакцията на Каракачанов е първосигнална, до голяма степен патриотарска. Тя не почива на изградена държавна политика през годините. Властта трябва да започне да изгражда стратегия за съхраняване на българите в Сърбия и въобще за сънародниците ни зад граница”, призова историкът.

По думите му през 1919 г., когато наши територии са дадени на Сърбия, българското население в тях е 120 000 души. През 1948 г. то става 59 500. През 2011 г. на българите се е стопили на 18 500.

„Виждаме, че нашите сънародници намаляват и възниква въпросът защо нашата държава нищо не прави да се спре тази тенденция. Обещаваме евроинтеграция на Сърбия без да й поставяме никакви условия”, обърна внимание доц. д-р Ташев.

„Изпаднахме в заблуда, че ще повлияем на процесите в Македония без да сме се опитали да променим политиката на Белград към България, която е още от Освобождението на България”, допълни историкът.