Ивица Дачич се ежи на България

Какви права иска българското национално малцинство, нервен е сръбският външен министър

Политика
15:28 - 05 Януари 2020
2840
Ивица Дачич се ежи на България

Сръбският външен министър Ивица Дачич се наежи срещу България.

В интервю за националната телевизия Дачич избухна: "За какви вътрешни работи днес се говори в Европейския съюз. Там имате едни българи, които в Сърбия са само 0.26 на сто от населението ни. Толкова са българите в Сърбия. Но, България на всяка среща на Европейския съвет поставя въпроса за правата на българското национално малцинство?", съобщи banker.bg.

Министърът беше поканен да коментира тежката конфронтация между Черна гора и Сърбия. През последните десет дни между двете държави възникна напрежение по повод новоприетия закон за вероизповеданията в Черна гора. В Белград имаше безредици, по време на които сръбски националисти изгориха и националния флаг на Черна гора.

През юли премиерът Бойко Борисов поиска Ивица Дачич да му се извини публично след възникналото напрежение заради негов коментар за Косово и след размяната на реплики и дипломатически стъпки между България и Сърбия.

По време на среща на върха от Берлинския процес за Западните Балкани Борисов заяви, че бъдещият ръководител на европейската дипломация Жозеп Борел би трябвало да изразява позицията на целия съюз, а не на родината си Испания относно Косово. Признаването на независимостта на Косово е основно условие, ако Белград въобще иска да се присъедини към ЕС.

Изказването на Борисов предизвика реакция от страна на сръбския външен министър Ивица Дачич, който препоръча на българския премиер: „Бойко трябва да уважава позицията на Европейския съюз, а не да държи лекции на Борел“.