Историк пред Lupa.bg: Ромите са вписани в Конституцията на РСМ, а българит е не

Жозеп Борел е в лобистката програма на Скопие, предположи доц. д-р Спас Ташев

Политика
18:30 - 26 Юни 2023
3766
Историк пред Lupa.bg: Ромите са вписани в Конституцията на РСМ, а българите не

Лобистката програма на Северна Македония изключително активно работи и печели на своя страна изявени западни политици. Нищо чудно, че Жозеп Борел да е попаднал в нея. Както Бундестага гласува резолюция, признаваща македонската идентичност и език, така и в други европейски парламенти властта в Скопие подготвя почвата да го направят. Това заяви пред Lupa.bg историкът доц. д-р Спас Ташев по повод искането на заместник-председателя на ЕК Скопие да влезе в ЕС, без да променя своята Конституция.

„РСМ се опитва да заобиколи поставените условия за влизане в ЕС, но каквито и усилия да полага, ние имаме единна европейска позиция, формулирана от Франция и приета от целия ЕС. Досега няма такава практика, а и не виждам вариант тя да бъде изменена без дебати на високо ниво. ЕС обаче сякаш забравя, че задълженията на Северна Македония са детайлизирани в двустранните протоколи с България, а изпълняването на договореностите също е условие за започване на преговори. Имаме два подписани протокола, които отразяват четирите български искания, а те са: отказ от езика на омразата, отказ от преследване на лицата с българско самосъзнание, реформа на образованието и изчистване на учебниците от масовите фалшификати и разкриване на архивите на югославските тайни служби. Без Скопие да е изпълнило всичко това, не виждам как ще започне преговорния процес”, посочи историкът.

„Спорът между България и Северна Македония не е двустранен, тъй като правата на човека са универсални. Ако българите нямаха своя държава, това означава ли, че няма да има проблем? Не, разбира се. Потъпкването на човешките права е фундаментален проблем и е дълг на всички европейски граждани да се борят срещу дискриминацията.

В Конституцията на Скопие ромите са вписани като народ, албанците и сърбите също. Българите трета категория ли сме, че да не бъдем вписани?!” каза още доц. д-р Спас Ташев.