Историк: Представянето на Кирил и Методий като руски просветители е нова провокация на Москва

Това е целенасочена политика, която от няколко години се развива, заяви проф. Милко Палангурски

Топ
16:48 - 23 Май 2020
9388
Историк: Представянето на Кирил и Методий като руски просветители е нова провокация на Москва

Изложбата на Руския културно-информационен център в София за 24 май, в която Кирил и Методий са изкарани руски просветители, е поредната нагла политическа провокация от страна на Москва. Това заяви историкът и зам.-ректор на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий“ проф. Милко Палангурски. В нея Кирил и Методий се обявяват за някакви реформатори на славянската азбука, създатели на църковнославянския език и просветители на Русия.
 
Според проф. Папангурски твърдението, че Кирил и Методий са руски просветители може да възмути всеки, който има някакво понятие от българска и източноевропейска история, пък и от европейска.
 
Проф. Палангурски обърна внимание, че братята Кирил и Методий са европейски просветители и покровители на Европа. "Това е поредната политическа провокация, не се срамувам да го кажа. Българската държава, българските политици, българската наука, най-после трябва да кажат истината на наглата руска, политическа провокация, която постоянно набира скорост към българската история, към българската култура.
 
Това не е случайно, това е целенасочена политика, която от няколко години се развива, макар и с такива малки ерозиращи, на пръв поглед елементи. Най-после българската държава и българската култура трябва да кажат какво празнуваме на 24 май - Ден на славянската писменост и култура или празникът на българската писменост и култура. Това, което ние празнуваме – кирилицата, е роля на българската държавност по време на Борис и Симеон“, подчерта историкът пред "Фокус".
 
Според него достатъчно сме търпели подобни нападки от страна на дипломацията на Кремъл, която той определи като нагла. "Въобще не се съобразява с историческата истина или по-точно търси постоянно някакъв начин за конфронтация на тази основа. То не бяха македонски просветители, то не бяха руски просветители, то не бяха най-различни подобни намерения.
 
Знам, че съм малко емоционален, но това ме изкара от равновесие", призна историкът. "Ние се срамуваме да кажем, че най-голямото българско дело - кирилицата, е българска.
 
Нека да застанем твърдо и ясно както с названието на празника, който всички българи славят и да покажем на онези, които нямат желание да защитят историческата истина, че повече от това ние няма накъде да отстъпваме“, категоричен е проф. Палангурски.