История на "Октоберфест" екипите на Байерн Мюнхен (СНИМКИ)

Баварците ще се предрешат с новите фланелки срещу шампиона Байер Леверкузен

Свят
16:22 - 17 Септември 2024
801
История на "Октоберфест" екипите на Байерн Мюнхен (СНИМКИ)

Когато си помислите за Мюнхен, кое е първото нещо, което ви идва наум? Макар че Байерн е много популярен отговор, някои биха предложили Октоберфест, тъй като прочутият бирен фестивал е почти толкова известен по целия свят.

Основани през 1900 г., баварците са един от най-старите действащи футболни клубове в Германия, но Октоберфестът или Wiesn, както го наричат местните жители, вече съществува от 90 години. Така или иначе, и двата фестивала имат богата история и са важни културни институции в града.

В този смисъл Байерн понякога използва единственото по рода си триседмично парти като вдъхновение за своите фланелки, а посещенията на отбора са ежегодно събитие както за играчите, така и за феновете.

Сега ще ви запознаем с историята на техните сарториални дизайни.

Сезон 2013/14

За разлика от по-късните издания, това не беше официално пуснато за Октоберфест, нито пък беше еднократно. Въпреки това няма съмнение, че екипът за гостуване за 2013/14 г. прослави Бавария в пълния й блякъс.

Официалният уебсайт на Байерн заяви, че "подобно на типичните ледерхозени (типичните баварски панталони), шортите са кафяви, а бялата фланелка допълва характерния традиционен баварски вид". В клубния магазин дори се предлагат яке и шапка, които допълват визията.

През тази кампания хората на Пеп Гуардиола обикновено изглеждаха добре, каквото и да носеха, тъй като завършиха с 19 точки на върха в Бундеслигата и следователно се разходиха до титлата - успех, който заслужава студен Paulaner.

Сезон 2021/22

Осем сезона по-късно Байерн за първи път пуска официален комплект за Октоберфест, макар и през годината, в която самият фестивал е отменен заради COVID-19. В този случай тя се състоеше от зелена фланелка и чорапи плюс черни шорти, като първите бяха украсени с традиционното цвете еделвайс както под клубния герб, така и на гърба на врата.

Според производителя Adidas, фланелката, която отбелязва "богатото наследство на града с визия, вдъхновена от традиционното баварско облекло", е видяла бял свят само в един официален мач.

Той обаче със сигурност е бил специален, тъй като Байерн разби Бохум със 7:0 на "Алианц Арена".

Сезон 2022/23

Толкова популярно беше усилието от 2021 г., че Adidas повтори трика 12 месеца по-късно. Облекчаването на ограниченията, свързани с коронавируса, означаваше, че Volksfest се завръща, а в чест на това беше пусната нова, специална фланелка на Байерн.

Този път цветовата схема е тъмночервена, включени са всички златни бродерии на логото, акцентите на ръкавите, трите ленти на раменете и спонсорите, както и еделвайсът, като всичко това създава "връзка с класическото баварско облекло".

Подобно на мача с Бохум, фланелката се оказа талисман за късмет срещу Байер Леверкузен, когато екипът на Юлиан Нагелсман стигна до победа с 4:0.

Сезон 2023/24

Ако сте забелязали нещо свежо в екипировката за Октоберфест през 2023 г., това може да е защото лимоненозеленото е създадено, за да отразява ливадите, с които се свързва фестивалът. Планински цветя също бяха скицирани върху фланелката.

Този път Томас Тухел беше човекът във фокус, тъй като Байерн носеше възхитителното трико при вълнуващото равенство 2:2 с Байер Леверкузен.

През следващата седмица настроението беше още по-силно - Хари Кейн, който подписа нов договор с клуба, се погрижи да има много поводи за радост по време на Октоберфест с брилянтен хеттрик при победата със 7:0 над Бохум.

Сезон 2024/25

За изданието на фланелката за 2024 г. Байерн се обърна към сивия цвят, който включваше някои интересни новости под формата на собствената емблема на клуба на Октоберфест и по-широка колекция от дрехи за феновете или модните хора, които да носят на стадиона или на известния фестивал.

Традицията е акцент в комплекта за Октоберфест и има една конкретна цел, която Байерн може да има предвид, когато облече фланелката срещу шампионите от Леверкузен на 28 септември - възвръщането на короната на Бундеслигата, която им принадлежеше в продължение на 11 последователни години, докато не бяха изместени от хората на Чаби Алонсо през миналия сезон.