Историята на Петър Богдан идва за пръв път в България догодина

ЕС
18:53 - 23 Октомври 2023
2496
Историята на Петър Богдан идва за пръв път в България догодина

Ръкописът на Петър Богдан Бакшев "За древността на бащината земя и за българските дела" ще бъде изложен за пръв път в България през следващата година по инициатива на президентската институция, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Представянето в страната ни на откритото в Италия историческото произведение е обсъдено от президента Румен Радев и министъра на културата Кръстю Кръстев на среща на "Дондуков" 2 с участието и на директора на Националната библиотека "Св. св. Кирил и Методий" проф. Красимира Александрова.

Историческия трактат, написан от родения в Чипровци архиепископ Петър Богдан, е собственост на италианската община Модена и се съхранява в местна галерия.

"Представянето на ръкописа на Петър Богдан в България е изключително събитие за нашата история, култура и идентичност", коментира Радев. По думите му успехът на инициативата изисква добро взаимодействие между всички отговорни институции. Министърът на културата е готов да подкрепи това начинание за популяризиране на българското историческо и културно наследство.

От 2020 г. президентсството работи за представянето пред българската общественост на ръкописа, който има голямо значение за изграждането на културната памет и националната идентичност на нашия народ. По време на посещението на държавния глава във Ватикана през 2021 г. папа Франциск и държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин заявяват пред Румен Радев подкрепата си за инициативата при аудиенцията с Румен Радев. Президентът е разговарял по темата и с италианския си колега Серджо Матарела, който също е приел идеята.

Ръкописът "За древността на бащината земя и за българските дела" е завършен около 1667 г. - около век преди "История славянобългарска" на Паисий Хилендарски от 1762 г. Дълго време не са открити оригиналният ръкопис или печатен екземпляр на трактата, като едва през 70-те години на 20-и век историкът проф. Божидар Димитров открива записки на редактора, свързани с ръкописа на Петър Богдан.