ИСУЛ възобновява животоспасяващите костно-мозъчни трансплантации за деца

Вече е оперирано момиченце на 3 годинки, което е с Невробластом (коремен тумор)

Актуални новини
14:35 - 16 Април 2024
2257
ИСУЛ възобновява животоспасяващите костно-мозъчни трансплантации за деца

Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ възобновява костно-мозъчните трансплантации, които бяха временно спрени поради липса на достатъчно персонал от медицински сестри.

Вече е извършена и първата трансплантация. Става въпрос за момиченце на 3 годинки, което е с Невробластом (коремен тумор). Високоспециализираната интервенция бе направена преди няколко дни. Трансплантацията е автоложна, т.е. за нея са използвани собствени клетки на детето, които са обработени по определен начин.

 
„Планираме постепенно да увеличим броя на трансплантациите, като се надявам през есента да имаме възможност да направим и алогенна трансплантация, при която стволовите клетки са от лице, различно от пациента“, обясни доц. д-р Боряна Аврамова, началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“. 

В България средно годишно около 10-12 деца се нуждаят от алогении и 15-20 деца от автоложни трансплантации. Възстановяването на алогенните трансплантации е по-сложно, тъй като зависи от много фактори, включително възобновяване на контактите с донорни регистри, с имунологичната лаборатория на УМБАЛ „Александроивска“, осигуряване с медикаменти, назначаване на още медицински сестри, както и финансово обезпечаване.

Сред плановете е и ремонт на самата клиника, която не е ремонтирана от 10 години.