IT компаниите бясно съкращават персонал

Глобалната икономика забавя темпове заради инфлация, лихвени проценти и перспективата за глобална рецесия

Новини
13:25 - 05 Декември 2023
26442
IT компаниите бясно съкращават персонал

Глобалната икономика забавя своите темпове, а достъпът до нов капитал е на пауза, докато инвеститорите анализират и оценяват този нов икономически пейзаж.

Проблемите по веригата за доставки се отразяват на продажбите на хардуер, а технологичните компании обявяват съкращения на персонал на невиждани от 20 години нива, пише в доклад на компанията "Марш" (Marsh), водещата световна компания за професионални услуги в областта на управление на риска, стратегическите решения и човешкия капитал.

Компанията разпространи данни от тазгодишния Global Technology Industry Risk доклад, който показва как икономическата несигурност се отразява на риск мениджмънта в технологичните компании, водейки до пренареждане на приоритетите им.

Докладът проследява как технологичният сектор се справя в период на глобална икономическа несигурност.

В проучването участие взимат над 300 експерти в сферата на управлението на риска, от 29 държави, на 6 континента, а целта му е да даде поглед върху това как се възприемат новите рискове, как те се отразяват на технологичната индустрия, а също така да предостави насоки за това как да управляваме по-добре рисковете и в бъдеще.

69 на сто от запитаните в проучването вече са предприели стъпки за пряко намаляване на разходите

(административни и оперативни), а 46 на сто са редуцирали работната ръка или са спрели да наемат нови служители.

Постоянно нарастващата зависимост от технологиите и необходимост от свързаност доведе до огромен растеж в технологичната индустрия. Но докато светът се възстановяваше от пандемията КОВИД-19, 2022 година поднесе нови предизвикателства, които секторът усеща и до днес. Рекордните нива на инфлация, повишенията на лихвените проценти и перспективата за глобална рецесия са само част от предизвикателствата, които застрашават растежа на технологичната индустрия днес, пише в доклада.

"Марш Макленън" (Marsh McLennan) е компания за услуги в областта на управление на риска, стратегическите решения и човешкия капитал с 85 000 служители в над 130 държави. "Марш България" стартира дейността си през 2000 г. Днес компанията представлява 4-те компании под шапката на Marsh McLennan България, като предоставя решения на стотици корпоративни клиенти. Българският офис предоставя застрахователни решения и програми и на клиенти в Северна Македония и Албания.