Италианци с оферта за многоетажни паркинги в старата част на Търново

Съоръжение на четири нива се изгражда в кв. „Бузлуджа“

Новини
12:06 - 31 Юли 2019
1896
Италианци с оферта за многоетажни паркинги в старата част на Търново

Италианска компания, която се зцанимава с изграждането на надзмени паркниги и подземни съоръжения за автомобили, оглежда Велико Търново за актуални свои проекти, съобщава в. „Борба”. Представители на фирмата са се срещнали с кмета Даниел Панов, за да обсъдят инвестиционните намерения, свързани с местата за коли.

„Има и конкретни предложения за надземни паркинги, които са готови да направят върху площи, собственост на Общината. Една такава има в близост до Хуманитарна гимназия и мястото е изключително подходящо. Паркингите се правят във формата на сгради, които хармонизират с автентичната среда. Това е един от вариантите за справяне с проблема с местата за коли“, коментира за „Борба“ самият градоначалник. Инвеститорите са готови да направят и подемни съоръжения за автомобили на по-малки площи.

Възможностите за паркиране в старата част са оскъдни и вариант за тях са именно многоетажните паркинги. Също в тази посока вече Община В. Търново започна да поставя и съдовете за смет под земята, като за това е в ход и обществена поръчка. От италианската компания са готови да изградят пилотно паркинг и да го експлоатират за 10 години, след което да го предоставят на Община Велико Търново.

Одобрение за този вариант трябва да даде и местният парламент. Преди две години великотърновският предприемач Константин Костадинов също предложи да вземе празен терен до Хуманитарна гимназия за надземен паркинг, срещу което бе готов да предостави старата мелница във Ветринци, която е негова собственост. От кметството обаче предпочетоха да запазят терена за аналогични свои проекти.

В старата столица вече се прави и първият голям многоетажен паркинг. Съоръжението на четири нива се намира в началото на кв. „Бузлуджа“. Реализира се с изцяло частни средства като част от новия комплекс „Болярски дом“, който строи бизнес фамилията Панови.

От 2006 г. насам проекти за няколко подобни паркинга не могат да намерят инвеститори. Направени са всички видове проучвания за всяка свободна територия, която може да послужи за разполагането на автомобили. Именно проблемът с паркирането, особено в централната градска зона и старата част, е един от негативите, които градът трябва да преодолее за подобряване условията и средата на живот.