Италианките окупираха лидерския ски подиум в Банско (СНИМКИ)

Супер изненадата Елена Куртони е номер 1 във второто спускане, асистират й Марта Басино и отново Федерика Бриньоне

Спорт
12:55 - 25 Януари 2020 (обновена)
6413
Италианките окупираха лидерския ски подиум в Банско (СНИМКИ)

Три италианки мощно окупираха днес лидреския подиум в Банско във второто спускане от Световната купа по ски алпийски дисциплини.

Супер изненадата е победителката Елена Куртони. Дългогодишната представителка на Италия в Световната купа направи дълго чакано - след много контузии, великолепно спускане и зае челното място. Макар че стартира с по-задния номер 28 от общо 50 състезателки в днешното спускане.

На второ място завърши отново италианка - Марта Басино. Трета е сънародничката й Федерика Бриньоне, която във вчерашното спускане беше втора.

Трите италианки си поделиха подиума с разлика от няколко стотни. Куртони се спусна по пистата "Марк Жирардели" за 1:29.31 мин. Басино изостана само с 10 стотни, а Бриньоне с 14 стотни.

Изненадващата победителка от петък, супер звездата, но в по-техничните дисциплини слалом и гигантски слалом, Микаела Шифрин, в съботния ден отново се представи и в спускане по лидерски. Американката остана 4-та - само на крачка от подиума на победителките.  Мики Шифрин бе по-бавна от Елена Куртони с 35 стотни.

Утре от 10,15 ч - в последния от трите дни Световна купа в Банско за 2020 г., е супергигантският слалом. Състезанията и днес бяха наблюдавани от над 10 000 зрители, които бяха изпълнили докрай трибуната и местата около финала.

Шоуто на световните алпийски ски на българска територия продължава и през следващата година. Банско отново ще бъде сред домакините на стартове за Световната купа, но при мъжете. През 2021 г. състезанията ще бъдат на 27 и 28 февруари, а веднага след тях ски курортът ще приеме и най-добрите в алпийските ски до 20 г. за Световното първенство в тази възрастова група. Надпреварата ще е от 1 до 10 март 2021 г.

Снимки за Lupa.bg: Александър Велинов и Михаела Тхап

Мария Роса Куарио - майката на Федерика Бриньоне, която е бивша състезателка по ски в Световната купа, а сега спортен журналист, веднага поздрави победителката Елена Куртони.