Микаела Шифрин си поиска "още шанс" за днес в Банско

Американката постави нов рекорд у нас - единствена сред алпийците с победи на територията на 16 различни държави

Спорт
07:30 - 25 Януари 2020 (обновена)
2921
Микаела Шифрин си поиска "още шанс" за днес в Банско

Още един шанс утре! Това написа на страницата си във фейсбук Микаела Шифрин като желание за днес, след като спечели изненадващо вчера първото спускане от стартовете в Банско за Световната купа по ски алпийски дисциплини 2020.

Американката е лидер във временното класиране за Големия кристален глобус, но повечето й точки са от техническите дисциплини слалом и гигантски слалом, в които е специалистка. Победата й у нас вчера е едва втора на спускане в Световната купа. 

Изненадващата победа на Мики Шифрин обаче закономерно й донесе нов рекорд. След първото място в българския ски курорт, тя е единствената състезателка и при жените, и при мъжете с триумф на територията на 16 различни държави.

Шифрин увеличи преднината си и на върха в класирането за Големия кристален глобус. Тя има 1075 точка, а втора вече е италианката Федерика Бриньоне със 795, изпреварвайки словачката Петра Влъхова, която е със 766 точки на третата позиция.

Точно разиграването на ключови точки именно в Банско в разгара на сезона доведе в ски курорта ни номер 1 всички звезди от Белия керван при дамите.

Днес от 11,15 е стартът на дамите отново в най-скоростната дисциплина. Победителката от вчера Микаела Шифрин стартира с № 5. Втората на вчерашния подиум - италианката Федерика Бриньоне, е с № 20, а третата - швейцарката Йоана Хелен, потегля с № 2. Спускането ще открие с № 1 германката Виктория Ребенсбург.

След новото спускане днес, в неделя предстои и супергигантски слалом.

И през следващата година Банско ще бъде сред домакините на стартове за Световната купа, но при мъжете. През 2021 г. състезанията ще бъдат на 27 и 28 февруари, а веднага след тях ски курортът ще приеме и най-добрите в алпийските ски до 20 г. за Световното първенство в тази възрастова група. Надпреварата ще е от 1 до 10 март 2021 г.

Снимки: Иван Обрейков, маркетингов директор на ски зоната