Италианската мафия отправя "неустоими" предложения на хората

Нещо за четене
18:00 - 14 Май 2020
4325
Италианската мафия отправя "неустоими" предложения на хората

Докато броят на жертвите на COVID-19 расте, организираната престъпност в Италия се опитва да печели милиони. Много италианци смятат, че нямат друг избор, освен да приемат помощта, която им предлагат от мафията.

На остров Сицилия братът на мафиот раздава храна на бедните в квартал на Палермо.

"Хората ми се обаждат по телефона и плачат, казва той пред BBC. - Казват, че децата им няма какво да ядат. Млада жена с пет деца ми се обажда всеки ден."

Самият той не потвърждава, че е част от мафията, но казва, че ако да си мафиот означава да помагаш на хората, тогава той "се гордее с това да е мафиот ".

Коронавирусът е нов, но раздаването на храна на хората в нужда е стар трик на мафията.

"Целта е да печели доверие и да се намесва като алтернатива на държавата," казва Никола Гратери, следовател и ръководител на прокуратурата в Катандзаро, Калабрия.

Целта е да се подсили базата на подкрепа, според него.

Италианската икономика е в лошо състояние от години, с висока безработица и бавен икономически растеж. Блокадата тласна някои хора от ръба и те изпаднаха в отчаяние. Приемането дори и на малка помощ от мафиот обаче е изключително опасно.

"Мафията никога не е правила нищо от щедрост. Тази концепция не съществува за тях," казва Енца Рандо, която работи за антимафиотска организация. "Всичко, което те знаят, е "Ще ти почеша гърба, ако ти почешеш моя".

В началото нищо не се иска в замяна. Всеки обаче трябва да заплати за услугата под някаква форма.

Марчело има ресторант в центъра на Палермо, който се налага да затвори през март.

Той очаква да получи предложение, което не може да откаже. Всичко е много директно, казва той. Мафиот почуква на вратата ти и ти предлага да купи бизнеса на момента. Преговаряте за цената. След това някой прехвърля част от парите по сметка, а останалите получаваш в брой.

"В момента моят бизнес потъва. А когато някой ти хвърли спасителен пояс, можеш да избереш или да се удавиш заедно със своите идеали, или пък да плуваш."

Мафията обаче винаги се връща за своето, казва Гаспаре Мутоло, бивш сицилиански мафиот, който става ключов свидетел по много съдебни дела.

"Аз действах точно така," допълва той.

"Винаги бях много очарователен. Създавах впечатление на щедър. Никога не показвах истинската си същност. Трябва да знаете обаче, че бях престъпник, който е убил над 20 души."

Мутоло разговаря с BBC без да разкрива местонахождението си. Той казва, че винаги, когато е "помагал" на семейство в нужда, те не са се интересували кой е.

"Когато децата ви плачат, защото на масата няма храна или бизнесът ви предстои да фалира, не се замисляте за последствията от това да получите помощ от грешните хора. Вие мислите просто за оцеляване."

След това, като наближат местните избори, той отивал при хората, на които бил помогнал, и казвал: "Здравейте, помните ли ме? Аз ви помогнах, когато имахте нужда. Сега аз имам нужда от вас. Всичко, за което ви моля, е да дадете своя глас за този кандидат."

Мутоло твърди, че мафията разполага с пари, които са готови за харчене във времена на криза. "Мафията е много по-ефективна от държавата, когато става въпрос да се помага на хората в нужда," твърди той.

Антонио и неговата съпруга Франческа притежават месарски магазин в малкото градче Апулиа в Южна Италия. Преди няколко дни един от редовните им клиенти влиза в магазина и им предлага паричен заем.

"Спогледахме се. Бяхме изплашени и веднага осъзнахме какво означава това," казва Антонио.

Той и съпругата му отказват предложението, но заемите са основен бизнес на мафията. Те дават заеми и след това "започва бавната агония", казва Гратери.

"Крайната цел на мафията никога не е да изкарва пари от заема, а да вземе бизнеса и да го използва, за да пере пари."

От началото на блокадата организация, която предлага подкрепа на жертвите на изнудване, отчита 100-процентен скок на обажданията, особено от страна на малки бизнеси.

"Ако италианското правителство не може да помогне на тези хора, те биват запратени в обятията на мафията ", казва Атилио Симеоне, който работи за организацията.

Светът се изправя пред най-големия икономически спад от Голямата депресия насам и много италианци ще бъдат поставени на колене.

"Това е най-благоприятният момент за мафията," предупреждава Енца Рандо.

Тя, подобно на много антимафиоти, призовава правителството да осигури средства за хората и бизнесите, преди да се намеси мафията с предложение за лесни пари. Италианското правителство обяви, че ще предложи до 25 000 евро на компании в нужда.

Марчело обаче няма намерение да моли за заем от държавата.

"Би било невъзможно той да бъде изплатен. Всички магазини, които ще отворят отново, ще трябва да следват строги правила за социално дистанциране. Това означава по-малко клиенти и много по-малко пари."

Той казва, че всички собственици на ресторанти, които познава, мислят по същия начин. Те смятат, че продажбата на техния бизнес бързо и без въпроси вероятно е единствената им опция.

"Чувствам се като абсолютен провал ", казва Марчело. "Винаги съм заклеймявал мафията, но сега съм на път да предам всичко, в което някога съм вярвал."