Италиански филм грабна Голямата награда на кинофестивала "Златната липа"

Наградата на СБФД получава Йосиф Сърчаджиев, а призът за най-добър режисьор се присъжда на Андрей Паунов

Култура
14:12 - 01 Юни 2022
1401
Италиански филм грабна Голямата награда на кинофестивала "Златната липа"

„Три етажа“ на италианския режисьор Нани Морети получава Голямата награда на Международния филмов фестивал за ново европейско кино „Златната липа“ в Стара Загора. Това обяви пред журналисти председателят на журито проф. Анри Кулев.

Наградата за най-добра женска роля е присъдена на Ралица Стоянова за участието й във филма „Жените наистина плачат“, а за мъжка роля –  на Арон Монар за главната роля в унгарския филм „Токсикома“.

Призът за най-добър режисьор се присъжда на Андрей Паунов за първия му пълнометражен филм „Януари“, създаден по творбата на Йордан Радичков.

Общо 45 нови европейски ленти от 20 държави бяха представени по време на деветото издание на „Златната липа“, сред тях девет бяха в конкурсната програма. 

За първи път в надпреварата участваха и два български филма - „Януари“ на документалиста Андрей Паунов, както и "Жените наистина плачат" на Мина Милева и Весела Казакова.

Наградата на СБФД получава Йосиф Сърчаджиев, който участва и в двете родни ленти.

Директорът на фестивала Магдалена Ралчева благодари на Община Стара Загора за представените тази година три, а не две зали за прожекции, които бяха препълнени и пред петте фестивални дни.

По думите й това е доказателство, че филмовата селекция е била на добро ниво.