Италиански министър: Трябва да се разреши плащането на газа в рубли

Междувременно Рим се готви за възможно спиране на руския газ с мерки за пестене на енергия

Русия
18:55 - 02 Май 2022
2214
Италиански министър: Трябва да се разреши плащането на газа в рубли

На европейските енергийни компании трябва временно да бъде позволено да се съобразяват с руските искания да плащат за газ в рубли, каза Роберто Чинголани, италианският министър, отговарящ за енергийната сигурност, цитиран от европейската редакция на американския вестник "Политико".

"Мисля, че би било добре поне няколко месеца да позволим на компаниите да продължат и да плащат в рубли, докато уточним правната рамка и последиците", каза той за изданието, добавяйки, че иска "бързо и много ясно изявление на Европейската комисия", потвърждаващо, че петролните и газови компании за момента могат да плащат в рубли.

Междувременно Рим се готви за възможно спиране на руския газ с мерки за пестене на енергия и дори за по-дълго функциониране на въглищните централи.

Кремъл поиска енергийните компании от "неприятелските страни" - които включват всички членки на ЕС - да плащат за газ в рубли в опит да подкрепят стойността на руската валута.

Предполага се, че компаниите трябва да открият сметки в евро и рубли в руската "Газпромбанк", а руснаците ще считат плащането за газ за завършено едва след като рублите бъдат депозирани.

Европейската комисия предупреди компаниите да не отварят сметки, деноминирани в рубли, заявявайки, че това ще наруши санкциите, наложени срещу Русия за нахлуването в Украйна. Насоките на ЕК указват, че комуналните услуги могат да плащат в евро - и че такова плащане ще се счита за окончателно според съществуващите договори, а след това Русия може да ги конвертира по-късно в рубли.

Засега Кремъл настоява компаниите да спазват неговата схема. "Газпром" прекъсна доставките на газ за Полша и България миналата седмица, след като те отказаха да изпълнят искането на Москва.

Но Чинголани каза, че може да отнеме месеци, за да се постигне пълно разбиране на правните последици, през което време петролните и газови компании "ще бъдат оставени в затруднение".

"Вярвам, че петролните и газовите компании не могат да рискуват да плащат и след това да бъдат обвинени, че са нарушили санкциите, но в същото време не могат да рискуват... да не плащат в рубли", каза той преди кризисните преговори на министрите на енергетиката на ЕС в Брюксел в понеделник. "Това са дългосрочни договори, разходите биха били изключително високи."

Предложеното от него решение е подобно на това на Комисията. Енергийната компания от ЕС би считала плащането в евро за окончателна транзакция, докато Русия би могла вместо това да разгледа плащането в рубли след конвертиране. Но той призна, че подобен подход може да е "оптимистичен".

"В този процес има сиви зони, които биха могли да представляват нарушение на санкциите. Както и да го направите, има проблем."