Италианският премиер пристигна в Киев

Нейното дясно правителство поддържа подкрепа за Украйна

Украйна
14:01 - 21 Февруари 2023
1092
Италианският премиер пристигна в Киев

Италианският премиер Джорджия Мелони пристигна в Киев във вторник, за да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски, след като обеща продължителна военна подкрепа за Украйна, предава "Ройтерс".

Очаква се италианският лидер да посети засегнатите от войната градове Буча и Ирпин, в северозападните покрайнини на Киев, преди разговорите си със Зеленски.

"Тук съм, за да разбера нуждите на хората, които се борят за свободата си. Винаги е различно да виждаш нещата със собствените си очи и мисля, че това помага на италианците да разберат", каза Мелони в коментари, предадени от италианската обществена телевизия RAI.

Пътуването й идва ден след като президентът на САЩ Джо Байдън посети украинската столица.

Мелони, която встъпи в длъжност през октомври, многократно е казвала, че иска да отиде в Киев преди годишнината на 24 февруари от руската инвазия в Украйна.

Нейното дясно правителство поддържа подкрепата за Украйна, въпреки че някои партньори в коалицията, особено бившият премиер Силвио Берлускони, имат резерви по въпроса.

Спирайки във Варшава в понеделник, за да се срещне с полския си колега Матеуш Моравецки, Мелони каза, че Италия и Полша ще продължат да доставят на Украйна оръжие.

Италия и Франция наскоро финализираха преговорите за доставка на усъвършенствана система за противовъздушна отбрана на Киев през пролетта, но италианската помощ едва ли ще включва и доставка на военни самолети.

"Мисля, че е практически невъзможно да изпратим италиански бойни самолети", каза италианският външен министър Антонио Таяни пред вестник "Ла Стампа" във вторник.