Италианско градче се обърна към екстрасенс, за да намери вода

Два от петте извора са пресъхнали заради сушата и липсата на валежи

Новини
15:58 - 25 Август 2022
2147
Италианско градче се обърна към екстрасенс, за да намери вода

Италианско градче се обърна към екстрасенс, за да се опита да намери вода. Причината е, че местните власти не знаят как да се справят със сушата, пише местен сайт.

Ремо Моралия, който е кмет на община Баярдо в Лигурия наема Ренато Лаболани да намери водоизточник със специален метод посредством метални пръчки, пише Il Foglio.

Поради горещините и редките валежи в общината два от петте извора са пресъхнали в края на пролетта, а нивото на подпочвените води е спаднало.

"Ясно е, че преди това ще трябва да се проведат консултации с инженери и ще е необходимо предпроектно проучване. Но сега съм сигурен, че на определени места ще успеем да достигнем до водоносните пластове", казва Моралия.

Какво представлява необичайният метод?

Радиестезията е парапсихологическа практика, която позволява да намирате скрити предмети, обикновено под земята, включително водоизточници. Услугите на подобен екстрасенс с 30-годишен опит струват 300 евро, но сумата може да нарасне.

Ренато Лаболани обясни кака се случва търсенето на вода. 

"Това е, когато свързвате съзнателната си част с несъзнателната. Използвам махало, което ми казва всичко: къде е водата, колко е, колко е дълбока. Задавам въпроса: колко е този разлом? 500 литра, хиляда, три хиляди? Докато махалото се люлее, аз продължавам, а после спира".

Рене се радва на добра репутация: той е открил вода в парче земя, принадлежало на графиня Франческа Вака Августа. Оттам мълвата се разпространява и сега той дори е нает от Силвио Берлускони.