Италия арестува жена - мафиотски бос

ЕС
11:26 - 23 Ноември 2022
2063
Италия арестува жена - мафиотски бос

Полицията арестува 49 заподозрени мафиоти при акция в покрайнините на Милано във вторник, включително пет жени, една от които е обвинена в ръководене на местно звено на страховитата мафия Ндрангета, предава Ройтерс.

Рядко се случва жените да имат ръководни роли в доминирания от мъже свят на мафията, коментира агенцията.

Жената, обвинена в управление на звено на Ндрангетата в Ро, град в покрайнините на Милано, е била "дори по-безмилостна от мъжете", каза прокурорът на Милано Алесандра Черети на пресконференция, според местни медии.

Мафиотите са изправени пред обвинения, включително изнудване, трафик на наркотици, насилие и палеж, се казва в изявление на полицията, в което се добавя, че някои са плашели хората, като са заплашвали да им изпратят части от животински тела.

Разследването показва степента, до която Ндрангетата, най-мощната мафиотска организация в Италия, е разширила обхвата си от южните си сърцевини в Калабрия до индустриализирания Север, каза Франческо Месина, директор на Централната дирекция за борба с престъпността на италианската полиция

В отделна операция полицията арестува още 37 души, свързани с мафията Камора, при акция край град Неапол, след тригодишно разследване на изнудване и трафик на наркотици.

Подчертавайки страховете от нарастващия обхват на организираната престъпност, италианското правителство разпусна във вторник общинския съвет в град Анцио, южно от Рим, заявявайки, че е инфилтриран от мафията.

Припомняме, че в началото на ноември десетки сицилиански мафиоти и техните съучастници бяха вкарани в затвора в знаков процес за източване на десетки милиони евро от ЕС.