Италия бедства заради сушата

Най-засегнати са районите около река По

Новини
08:27 - 05 Юли 2022
2516
Италия бедства заради сушата

Властите в Италия обявиха извънредно положение за районите около река По, която представлява приблизително една трета от селскостопанската продукция на страната и в момента страда от най-голямата суша в района от 70 години насам, съобщи "Ройтерс".

Правителственият указ ще позволи на властите да намалят бюрокрацията и да предприемат незабавни действия, ако сметнат за необходимо, като например да наложат разпределение на водата за домовете и предприятията.

По е най-дългата река в Италия, която минава на повече от 650 км през богатата северна Италия. Много участъци от водния път обаче са пресъхнали и фермерите казват, че потокът е толкова слаб, че морската вода се просмуква навътре, унищожавайки посевите.

Правителството обявив изявление, че извънредните мерки ще обхванат земи, които граничат с По и водните басейни на източните Алпи.

По-общо казано, той също така въведе извънредно положение в пет северни региона - Емилия-Романя, Фриули Венеция Джулия, Ломбардия, Пиемонт и Венето - заделяйки първоначални 36,5 милиона евро (38 милиона долара) средства, за да им помогне да се справят с недостига на вода.

"Извънредното положение е насочено към овладяване на настоящата ситуация с извънредни средства и правомощия, с облекчаване и подпомагане на засегнатото население", казаха от правителството.

В бъдеще могат да бъдат предприети допълнителни мерки за справяне със сушата, която според водните власти все повече засяга Централна Италия след изключително суха зима и пролет, последвани от изключително горещо ранно лято.

Италианските медии съобщиха, че премиерът Марио Драги също обмисля назначаването на комисар, който да координира реакцията на сушата - по подобен начин, по който правителството назначи комисар, който да наблюдава кризата с коронавируса.