Италия чака българи да й оберат реколтата

Ние, заедно с поляците и румънците, сме надеждата на Ботуша

Новини
17:04 - 03 Юни 2020
1795
Италия чака българи да й оберат реколтата

Европейците вече влизат свободно без карантина. На 3 юни падна и последното препятствие пред свободното движение из Италия. Апенините се отварят за всички европейци, които вече могат да влизат свободно, без изискването да бъдат поставяни под 14-дневна карантина. 

Много страни, сред които и България, поставят обаче и в бъдеще пристигащите от Италия под карантина, поради което туризмът ще почака.

За сметка на това обаче италианското земеделие чака с отворени обятия завръщането на работната ръка от ЕС. 

Румънците, българите и поляците, които сега могат да дойдат без пречки на Ботуша, са надеждата за глътка въздух при събирането на реколтата и в животновъдството.

Допреди епидемията в италианското земеделие работеха 150 000 работници от България, Румъния и Полша. Само българите бяха над 11 200, но повечето напуснаха страната в началото на кризата. Италианската конфедерация на земеделските производители твърди, че 1/4 от продукцията Made in Italy излиза от ръцете на 370 000 чужденци, които идват като сезонни работници всяка година.

Българите и македонците са сред най-желаните работници сред лозята в Северна Италия, където се правят едни от най-скъпите вина. Много от производителите наемат едни и същи работници, които идват всяка година. Неотдавна известен италиански винопроизводител от областта Алто Адидже се принуди да отиде да вземе работниците си от Румъния с чартърен полет. 

“Нямах алтернатива. Без тях реколтата ми от грозде ще се развали.” 

Винопроизводителят разказа пред “Кориере дела сера”, че преди това се обърнал и към местния пазар на труда. Кандидатите италианци обаче се отказали още на пробите, защото им се сторило трудно, а и не разполагали с необходимата компетентност.