Италия готви кастрация за педофилите и изнасилвачите

Свят
16:40 - 19 Септември 2024
1412
Италия готви кастрация за педофилите и изнасилвачите

Италия се придвижи напред към легализиране на химическата кастрация, след като депутатите одобриха създаването на комисия, която може да изготви закони за лечение на извършители на сексуално насилие с лекарства, блокиращи андрогените, пише Politico.

В сряда Долната камара на парламента в Рим прие предложение, според което лечението трябва да бъде по взаимно съгласие, то да е обратимо и с цел намаляване на риска от повторно престъпление.

Дясната администрация на премиера Джорджа Мелони се опитва да изглежда твърдо по отношение на закона и реда. Откакто дойде на власт през 2022 г., нейното правителство въведе законодателство, което установява десетки нови престъпления и увеличава наказанията.

Предложението представи крайнодясната Лига, част от управляващата коалиция на Мелони, която направи създаването на закон за химическа кастрация за педофили и изнасилвачи ключова част от своята платформа. Съгласно предложенията на Лигата осъдените извършители на сексуални престъпления могат да получат условна присъда в замяна на подлагане на хормонално блокиращо лечение.

Шефът на Лигата Матео Салвини приветства новината, като написа в X: "Победа за Лигата! … Добре. Друга важна стъпка напред в нашата историческа битка за справедливост и здрав разум: нулева толерантност към изнасилвачи и педофили".

Опозицията нарече предложенията "екстремистки" и "нарушаващи хуманността и справедливостта". Депутат от опозиционната лявоцентристка Демократическа партия каза, че предложението на Лигата е "противоконституционно и подкопава основата на нашата правна система, която е преодоляла използването на телесни наказания от векове". Друг осъди "безкрайното влечение на Лигата за репресии".