Италия и Хърватия въстанаха срещу COVID-ограниченията

Актуални новини
11:12 - 06 Септември 2020
2151
Италия и Хърватия въстанаха срещу COVID-ограниченията

Хиляди участваха вчера следобед в протест в Рим срещу задължителното носене на маски, ваксинациите и правилата за спазване на социална дистанция. Протестиращите заявиха, че Италия се е превърнала в "здравна диктатура" и нарекоха "престъпни" защитните мерки като носенето на маски в училищата.

"Ние се борим с продължаваща пандемия", контрира ги премиерът Джузепе Конте, цитиран от агенция АНСА. "Днес в Рим се провежда демонстрация от хора, които вярват, че тя не съществува. Ще им отговорим с факти", каза той. 

Външният министър Луиджи ди Майо от своя страна призова противниците на наложените ограничения "поне да покажат уважение към семействата на мъртвите". 

От началото на епидемията в Италия бяха регистрирани 276 000 случая и над 35 500 жертви.

Междувременно около 3000 души протестираха в центъра на Загреб срещу наложените от хърватското правителство ограничения на обществения живот, предаде ДПА. Участниците в протеста носеха плакати с лозунги като "Свободата е нашата сила" и "Родители и деца са нещастни".

Много от тях не носеха маски и не спазваха правилата за социална дистанция, но полицията не се опита да ги разпръсне. Пред събралите се говориха десни политици, противници на ваксините и привърженици на теории на конспирацията, които предупредиха и за здравните последствия от въвеждането на 5G мрежите за мобилни комуникации.

Хърватия беше една от страните, които успяха да поставят епидемията под контрол при появата й в Европа. След това тя отслаби ограниченията през юли, за да позволи на туристите да посетят нейните плажове. Рязко нарасна броят на пристигащите от чужбина и заедно с тях нарасна и броят на случаите на COVID-19.